Bijlmerweide op de schop

Tientallen omwonenden van de Bijlmerweide wisten dinsdagavond in Southeast (CEC-gebouw), ondanks het ontbreken aan aanwijzingen, de zaal te vinden waar de komende werkzaamheden aan de Bijlmerweide werden toegelicht. Stadsdeel Zuidoost, de onderaannemer Hofmeijer en vertegenwoordigers van Waternet vertelden wat er de komende maanden (tot medio november) op stapel staat.
Ongeveer 2 ha extra waterberging moet er aangelegd worden ter compensatie van het extra asfalt op de ondertunneling van de A9. Overigens wist de directeur van Hofmeijer, Jacco Meijenhof, niet dat dat de reden was van dit omvangrijke project, zo bleek. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen, zal de oplettende wandelaar opgemerkt hebben. Dikke zwarte ringslangen (voor watervervoer) en roestvrijstalen paddenstoelen zijn langs de paden opgedoken.
Plasbermen
De extra waterberging wordt aangegrepen om de natuurzoom op te waarderen. Zo komen er natuurvriendelijke oevers (niet steil) en plasbermen (een woord dat de lachlust opwekte). De oevers worden voor dertig procent beplant, met matten geënt met zaad van waterplanten en rietstekken. Gewone vogelmelk, rietorchis en dotterbloem zijn beschermde flora die worden ontzien en verplaatst, onder meer ringslangen en wezels krijgen extra aandacht. Ook komt er een ijsvogelwand. Een ecoloog, de heer Bouwmeester, houdt de gevolgen voor de natuur in de gaten.
Voor en na elke zone houden de ecoloog en de beheerder een schouw door het gebied. De uitgegraven grond wordt gebruikt om elders in de Bijlmerweide gebieden op te hogen. Hoe hoog dat wordt verschilt per zone en gebied, van 25 cm tot anderhalve meter. Voor het uitgraven wordt een geavanceerde kraan met digitaal systeem gebruikt.
Waterpeil
Het waterpeil moet gelijk blijven, daartoe voert Waternet nulmetingen uit en monitort het project. Al jaren denken en praten bewoners mee over de invulling van de plannen. Het project is in zes zones verdeeld, zone 1 ligt achter Geerdinkhof, tussen de Provincialeweg en de Elsrijkdreef en duurt tot 11 juli. Zone 6 ligt het dichtst bij de A9 bij Kantershof en start pas op 11 september (tot 16 november). Kijk HIER voor een overzicht.
Spreekuur
zone 5Vanaf 25 juni houdt de beheerder, Huigen Achterkamp, elke week een spreekuur in de keet die staat op het voetbalveld naast het gemaal bij de kinderboerderij Bijlmerweide. Dat is elke woensdag van 8.00 tot 09.00 uur. Minder vroege vogels kunnen ook een mail sturen als hen iets opvalt of met een vraag: info@waterbergingbijlmerweide.nl. Er is ook een website: www.waterbergingbijlmerweide.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *