Bijlmerbios op 24-26 augustus

Wereldfilms kijken bij één van de beste openluchtbioscopen ter wereld* onder het 10 meter hoog metrostation. van Kraaiennest. Op vrijdag 24 / Zaterdag 25 / Zondag 26 augustus van 21:00 – 23.30 uur. Gratis toegang!
Dit jaar staat het programma in het teken van 50 jaar Bijlmer en films die op hun eigen unieke manier relaties belichten tussen culturen, bevolkingsgroepen en mensen. Je kunt natuurlijk alleen komen… maar beter is met een relatie.

PROGRAMMA

Vrijdag 24 augustus openen we met de klassieker Wan Pipel. De film gaat over een Afro-Surinaamse economiestudent die na vijf jaar terugkeert naar Suriname en daarbij steeds sterker van overtuigd raakt dat hij thuishoort in zijn geboorteland. Een film die de relatie tussen Nederland en Suriname, alsook de Surinaamse gemeenschap een spiegel voorhoudt. Volgens velen de enige echte film die over en in Suriname is gemaakt.

Voor de hoofdfilm vindt er een zogenaamde ‘Inbijlmeringscursus‘ plaats. Aan de hand van quizvragen wordt de kennis van het publiek over de Bijlmer getest.

Zaterdag 25 augustus vervolgen we met A United Kingdom. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, eind jaren 40. Prins Seretse Khama, de troonopvolger in Botswana, wordt verliefd op Ruth Williams, een jonge, witte vrouw. Hij besluit om met haar te trouwen. Hun interraciale liefdesrelatie wordt echter als schandalig ervaren, waardoor Seretse en zijn bruid voor jaren verbannen worden uit hun land en in ballingschap in Londen moeten verblijven. De film brengt Botswana en Engeland mooi in beeld, met af en toe scherpe spiegelingen tussen de twee.

De film wordt voorafgegaan door de korte film De stijl van Zuidoost. In deze korte film brengt stijl antropoloog Carmen Hogenelst de visuele identiteit van Zuidoost en haar bewoners in kaart.
Naast de films is er een lokale kunstmarkt door Open Ateliers Zuidoost, waar kleding en artikelen gekocht kunnen worden. De kunstmarkt begint om 17.00 uur.

Zondag 26 augustus sluiten we af met The Florida Project. Een jong meisje woont met haar moeder in een motel in de schaduw van Disney World. De zomervakantie is begonnen en het meisje vult samen met haar vriendjes de dagen op het terrein met kattekwaad. De film hanteert een laag standpunt en laat ons de wereld van ongelijkheid zien door de ogen van kinderen. De gekozen locatie van een motel met droomfabriek Disney World in de achtergrond geeft een bijzondere lading aan alles. De film houdt op een briljante manier een maatschappelijke spiegel voor over ‘have’ en ‘have-nots’ zonder een moralistisch vingertje.

Als korte voorfilm wordt een clip door Kantershofbewoner Pieter Glas getoond waarin een pleidooi wordt gedaan voor een skatepark in de K-Buurt.

EN VERDER…

Willen we je alvast attenderen op Metro Movies. Het filmfestival wat op 14, 15 en 16 september terugkeert, maar nu in de Gaasperdammertunnel. In een bonte selectie worden zowel ‘s avonds als overdag documentaires, korte en lange films getoond, voorafgegaan door debatten en kleine performances waarin de maakbaarheid van de stad centraal staat. Onder de films o.a. High Rise, Straight outta Compton, Babel en Blade Runner 2049.

Volg Bijlmerbios via www.facebook.com/Bijlmerbios
Voor meer achtergrond info www.bijlmerbios.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *