Bewoners K-buurt geven sterk signaal in Stopera na negatief buurtbudgetbesluit Stadsdeel

Stadsdeel heeft  20 (!) weken na het indienen van de aanvraag door Hart voor de K-buurt ( https://1104enzo.nl/brede-steun-voor-k-buurt-buurtbudget-plan/ )  een besluit genomen inzake het K-buurt buurtbudget. Het bestuur van de stichting Hart voor de K-buurt had daar eerder per brief om gevraagd: ”Geef ons een besluit zodat er een rechtsgrond gaat ontstaan”

De beschikking ( www.bit.ly/beschikkingdeelsverlenen ) communiceert  dat  stadsdeel de buurt met 10.000 euro  het plan wil korten,

het belast met voorwaardelijkheden en administratieve belastingen , zoals  het opleggen van 4 tussentijdse verantwoordingen  [naast een eindrapportage ]

en op dit moment 45% (!) van de aangevraagde en beschikbare 96.000 euro daadwerkelijk uitkeert  en de rest nog belast met conditionaliteiten die ver af staan van ”bewoners de regie” en de track-record die Hart voor de Kbuurt als samenwerkingsverband van de brede buurt  heeft opgebouwd.

Wie meer wil weten, meedenken, kom vooral naar het K-buurt uurtje, elke donderdag 17.00 – 18.00 in Buurthuis Bonte Kraai

De insteek van het stadsdeel was reden voor actieve K-buurt bewoners om een sterk signaal af te geven in Stopera bij de gemeenteraad commissie Democratisering. ( https://youtu.be/xBiYYLR5TMI ) Er wordt gewerkt aan verdere reactie en actie.

Geachte aanwezigen,

Ik ben Gerda Silvester en ben voorzitter van de huurderscommissie Henriette Roland Holst huis in wijk Kortvoort tevens ben ik actief lid van het senioren platform k-buurt, evenals Titia Williams, van Bewonerscommissie Flat Kruitberg die hier samen met mij is.

*1 HOEZO KORTVOORT ‘VOORUIT’?

Wij als diverse groeperingen in de k-buurt hebben gezamenlijk budget aangevraagd om activiteiten met en door bewoners te organiseren, ons plan is netjes voor de deadline van 1 juli ingeleverd. Nadat wij lang niets hoorden en zelfs inspraken bij de stadsdeelcommissie Zuidoost, bleek dat de behandeling werd opgehouden omdat KortvoortVooruit 12 weken na de inlever deadline ook een aanvraag moest kunnen indienen.  Heel de buurt weet dat KortvoortVooruit een stichting is die niet door bewoners is opgezet maar vanuit het stadsdeel samen met de wijkcentra top-down is opgetuigd. 

Na ongeveer 15 weken kwam een eerste reactie op onze aanvraag waarbij een aantal onderdelen “on hold” gezet bleken ten faveure van deze Stichting KortvoortVooruit en nu dan een korting. Hoe dan?  Ze hadden bij de deadline geen plan, ze waren niet op tijd en ze zijn geen bewonerszelf organisatie.

Wij hebben niets tegen KortvoortVooruit maar het kan goed zijn dat zij zich op hun educatieve doelstelling concentreren.  Wij worden in een positie gezet als bewoners waar twee honden lijken te vechten om een been qua budget, maar wij willen niet in die positie gebracht worden door ons stadsdeel. 

*2 BUURTBUDGET GEKORT EN BELAST

20 weken verder en ons budget is gekort, te veel beperkingen,  extra administratieve belasting waardoor het moeilijk is om dingen te organiseren. Waarom dit wantrouwen? Bewoners zijn hiervan de dupe, het werkt voor het systeem misschien, maar het werkt niet voor de leefwereld van de mensen. Alles is een balans maar hier is de balans zoek.

Wij werken gelukkig goed samen met de meeste ambtenaren in Zuidoost, maar op de een of andere manier zijn er onderdelen waar men bang lijkt te zijn dat de bewoners te veel invloed krijgen.

*3 RAADSADRES WORDT MAAR NIET BEANTWOORD

In februari dit jaar is u een raadsadres (https://1104enzo.nl/raadsadres-inzake-kortvoortvooruit-op-de-agenda-van-de-gemeenteraad/ ) gestuurd betreffende Stichting KortvoortVooruit. Tot op heden is  geen reactie ontvangen . We zijn toch 9 maanden verder.

Overigens: U heeft de behandeling in handen gelegd van het stadsdeel, maar dat is nu juist niet de partij die dit raadsadres moet behandelinen gezien hun diepe betrokkenheid bij deze stichting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *