Beeldvormende bestuursbijeenkomst

BESTUURSCOMMISSIE IN BONTE KRAAI MET BEWONERS. Amanda Carr van het Algemeen bestuur Zuidoost leidde de bijeenkomst in buurthuis de Bonte Kraai gisteravond. Bijna alle bestuursleden waren erbij. Op de agenda stonden 50 jaar Bijlmer, de Politie en commissie Warenmarkt Kraaiennest. Enkele highlights.

Omdat het 50 jaar geleden was dat de eerste paal van de Bijlmer de grond inging, werd in een presentatie van Evert van Voskuilen de geschiedenis van Nederlands beroemdste wijk doorgenomen.

bestuur_bontekraai900Daarna was het woord aan Rutger Hendriksen en Léon Buyserd, teamchefs bij de politie. Een jaarlijkse gebiedsscan geeft aan wat er aan de hand is in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer en Gaasperdam). Daaruit worden voor de politie prioriteiten vastgesteld. De cijfers voor de twee stadsdelen behoorden tot de meest positieve
De top 3 veel voorkomende criminaliteit bestaat op de eerste plaats uit autodiefstal gevolgd door winkeldiefstal en vernieling. Straatroof en woninginbraak zijn in drie jaar tijd (bijna) gehalveerd. Een monitor onder politiemensen van Gaasperdam en Bijlmermeer laat zien dat ze trots en gelukkig zijn op hun gebied,; het verloop minimaal is en ze een verbondenheid met de burger voelen.
Vanuit het publiek kwamen adviezen en vragen. Een ervan was de follow up van een aangifte (in dit geval woninginbraak). Het slachtoffer vertelde zelfs na herhaalde vragen in de tijd, dat hij nog steeds niets over de status van zijn zaak had gehoord. Of dat gebruikelijk was. Het antwoord was duidelijk. Volgens de verantwoordelijke minister is zo’n follow up verplicht. Klachten daarover kunnen bij de teamchefs worden aangemeld.

Zonder een koffiepauze kwam de commissie Warenmarkt Kraaiennest aan het woord. Vertegenwoordigers van marktkooplieden (afwezig), ondernemers en bewoners zijn erin vertegenwoordigd. Qua ‘schoonscore’ kan er het nodige verbeterd worden. Kraaiennest wordt Supporter van Schoon. Zowel winkeliers als enkele marktkooplui – ze moeten elkaar niet meer als concurrenten zien, maar samenwerken – willen een afvalbak van Supporter van Schoon bij hun zaak/stal. En op de markt komt een zitplaats.
De commissie Warenmarkt wil in samenwerking met kunstenaars uit Kruitberg kunst op de dekzeilen van de marktkramen maken. Begin 2017 komt er een pitch om ideeën te verzamelen. Vanuit de hoogbouw moet een fraai beeld ontstaan.
Op de rol staan een aantal themamarkten. Een biologische markt, een kunstenaarsmarkt en één waar bewonersproducten kunnen aanbieden. Aanstaande zondag 18 december is er in en bij winkelcentrum Kameleon een Kerstmarkt (met marktkooplui?)
Vragen en opmerkingen gingen o.a. over de locatie en opstelling van de markt. Die langs de metro blijkt niet te werken. Alleen het voorste deel wordt behoorlijk bezocht. Men mist ook een gevarieerd aanbod op de markt. Biologische of streekproducten zijn niet te verkrijgen. Ouderen blijken een toilet te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *