Zuidoost tegen ‘opknippen’ metro 53

Ondernemers, kinderen, gehandicapten, ouderen, studenten, vertegenwoordigers van bewonersverenigingen en politieke partijen uit Diemen en Ouder-Amstel, allemaal waren ze naar het Planetarium gekomen om duidelijk te maken dat metrolijn 53 niet ‘opgeknipt’ moet worden. In deze kwestie hebben ook leden van de bestuurscommissie Zuidoost zich bij het protest aangesloten.

Het was een overvolle bak op 3 mei in de door het Planetarium ter beschikking gestelde zaal, velen moesten in de gang de aanwezigen beluisteren die vanaf het podium en vanuit de zaal hun stem lieten horen. Het gaat allemaal om plannen (studie metronet 2019) van het GVB en de Vervoerregio. Uit deze studie: ‘In de zomer van 2018 gaat de Noord/Zuidlijn rijden en in het eerste kwartaal van 2019 stopt de bediening van de Amstelveenlijn met lijn 51, vanwege werkzaamheden voor ZuidasDok waardoor de spoorboog tussen Station Zuid en de Buitenveldertselaan buiten dienst wordt genomen.

Tegelijkertijd wordt een nieuwe metrobestelling voorbereid, voor de zogenaamde M7-metroserie. Instroom van de M7 is voorzien voor de periode 2021 tot en met 2023/2024. De Regioraad zal op 13 december 2016 gevraagd worden hiervoor budget beschikbaar te stellen.

De combinatie van infrastructurele wijzigingen en de M7-bestelling is voor Stadsregio en GVB aanleiding geweest om een gezamenlijke studie te starten naar de gewenste lijnvoering vanaf 2019 voor het Amsterdamse metronetwerk.’

Tot zover de plannen. Concreet houdt het in dat er een variant de voorkeur heeft die het minst gunstig is voor Zuidoost/M53: niet alleen zou iedereen op Van der Maderweg moeten overstappen, ook zou de metro slechts 8 keer per uur gaan rijden (alle andere lijnen 16 keer per uur!). In de plannen staan ook andere varianten, maar die wilde Gerard Hellburg van de Vervoerregio niet ‘met iedereen’ bespreken’. Ook de vertegenwoordiger van het GVB, Ellen Swinkels, zei alleen maar ‘te komen luisteren’.

De actiegroep M53Direct heeft via Facebook en middels posters en flyers de zaak met succes onder de aandacht gebracht. De middag in het Planetarium was goed georganiseerd, met gastvrouw Jeritza Toney en de fraaie klanken van de Bijlmer steelband (die in Kantershof oefent). Bij vertrek kregen velen een ‘noodpakket’ mee ‘voor als u de verbinding mist’, met onder meer een energiereep, wandelroute naar Gaasperplas en taxinummers. Kijk voor een impressie op Zuidoost TV.

Hoe verder? Op 11 juli behandelt de Regioraad in de Stopera de plannen. Ervoor worden ze besproken in twee sessies. Insprekers kunnen zich hiervoor opgeven bij: s.vanBreukelen@vervoerregio.nl.

Verder kun je de Facebookpagina van M53 liken of bijv. de SP-petitie tekenen op www.petities/24.com
[nggallery id=164]

Op de foto’s: Kantershofbewoner Rob Alberts met een T-shirt met de (niet-geknipte) lijnen van de metro in New York en die van Amsterdam…

Op het podium lid van de Bestuurscommissie Urwin Vyent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *