Wolken die niet voorbij drijven

Tegenover het recreatiegebouw VeBeKa op Kantershof staat een kunstwerk in het water.
“Wolken” van kunstenaar Raymond Perridon uit 1977. Ik wist nooit van wie dat kunstwerk was, tot ik enkele jaren geleden in Arti et Amicitiae bij toeval de kunstenaar ontmoette.
Waar of ik woonde, had hij gevraagd. Op mijn antwoord: ‘in de Bijlmer’, reageerde hij: ‘Daar staat nog een kunstwerk van mij: Wolken‘. ‘Oh’ begon ik en wist meteen waarover hij het had, ‘die zie ik elke dag vanuit mijn woonkamer. Ik noem het altijd wolken die niet voorbij drijven, omdat ze vast verankerd staan op chromen palen’.

‘Hoe ziet hij er nu uit?’ ‘Grauwgrijs door alg- en erosievorming’. Of de fontein het nog deed? Ik antwoordde ontkennend. Zelf had ik het kunstwerk nooit zien spuiten. De toenmalige voorzitter van het VeBeKa, Mijndert Hoogland, wist me kort daarna te vertellen dat de fontein inderdaad heeft gewerkt. De kosten (elektra en water) kwamen voor rekening van de vereniging en werden dermate hoog dat de pomp werd afgesloten.

Vorig jaar zijn de wolken weer wit geschilderd. Nu begint de alg – dankzij de bomen in de buurt – terug te keren. Maar nu weet iedereen die langs het kunstwerk loopt, wie de maker is. Niet door dit waargebeurde verhaal, maar omdat op het wandelpad een informatiebordje is geplaatst. 

Van onze redacteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *