Warm, levendig verkiezingsdebat

Ondanks een temperatuur van -8 en ‘gevoelstemperaturen’ die nog veel lager lagen, was het volle bak in de Bonte Kraai afgelopen woensdag. Organisator Hart voor de K-buurt kan tevreden zijn met een mooie afspiegeling van de bevolking bij het verkiezingsdebat (gemeenteraad 21 maart). Voorzitter Saritha Bajnath uit Laag-Kouwenoord zorgde er wel voor dat iedereen -politici en bezoekers- bij de les bleef.

Aanwezige politici waren: Rutger Groot Wassink (#1 GroenLinks Amsterdam) Sylvana Simons (#1 Amsterdam BIJ1), Erik Flentge (#2 SP Amsterdam), Mascha ten Bruggencate (#2 D66 Amsterdam) Nenita La Rose (#5 PvdA Amsterdam) Anne Marttin (#6 De Amsterdamse VVD). ‘Een debat waar de wensen van de mensen voorop staan in plaats van de mooie woorden van de politici. Een visueel spektakel waardoor de politiek weer een feestje wordt voor bewoners’, zo beloofde de organisatoren van tevoren. En het was zeker een levendig debat waarbij sommige bewoners de avond aangrepen om toezeggingen te verkrijgen over hun zaak: verplaatsing van laad/losplekken bij Klieverink of de compensatie rond de overlast van de A9.

Twaalf stellingen kregen politici voorgelegd waarbij ze letterlijk moesten kiezen tussen Ja of Nee en hun standpunt uitleggen. Zijn ze bijvoorbeeld voor of tegen gratis wifi voor iedereen in de openbare ruimte?

Het debat ging niet over het bestuurlijke stelsel zelf, dat (weer) flink op de schop gaat. Bewoners kunnen op 21 maart drie stemmen uitbrengen, namelijk voor:

  1. Gemeenteraad
  2. Stadsdeelcommissie
  3. Referendum Wiv (sleepwet)

Om al uw stemmen tegelijk uit te brengen, is het van belang dat u bij een stembureau in uw eigen woongebied stemt. Voor bewoners van de K-buurt is dat Bijlmer-Oost. De grootste verandering is dat bewoners zich verkiesbaar kunnen stellen in hun woongebied zonder dat zij lid hoeven te zijn van een politieke partij. De leden van het dagelijks bestuur in de stadsdelen worden aangesteld door het college van burgemeester en wethouders. Zij worden niet meer gekozen door bewoners.

Carroll Sastro van Platform Gehandicapten Zuidoost doet mee met Lijst 24 in Gaasperdam/Driemond en legde wel even de vinger op een zere plek: geen van de bewoners die zich kandidaat hebben gesteld was uitgenodigd om deel te nemen aan het debat. Kijk hier voor de lijst met deelnemende bewoners van Bijlmer Oost die al dan niet zijn aangesloten bij een politieke partij. Misschien nog een avond met deze kandidaat-bewoners?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *