Vossen, vogels en voer

De Toevlucht – tussen Kantershof en Geerdinkhof – wordt in de volksmond ook wel het Vogeleiland genoemd. Vogels zijn er inderdaad genoeg. Deze winter waren er overigens opvallend veel houtsnippen binnengebracht.
Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook zoogdieren worden opgevangen. Jonge vossen bijvoorbeeld of marterachtigen. Gert Zant, vanaf dag één de drijvende kracht achter de opvang, begint te vertellen wat deze stichting van de afgelopen strenge vorstperiode heeft gemerkt.
Er zijn ook in de afgelopen periode veel verzwakte en gewonde dieren binnengebracht. Toch bleef de verzorging en het bijvoeren niet beperkt tot binnen de hekken van de Toevlucht. Ook werd Gerts expertise gevraagd voor het bijvoeren van de ontelbare watervogels in en rond de wakken van een bevroren Gaasperplas. Het bleek allemaal reuze mee te vallen.
Dat gold niet voor alle dieren. Sommige soorten verloren tijdens de strenge vorstperiode 10% van hun gewicht per dag door het gemis aan voedsel. En na vier, vijf dagen was er geen redden meer aan. Toch gaat het vaker wél goed.
Jonge – en soms ook oudere – vossen vinden er hun toevlucht. Dat vossen ook bij ons in de buurt te vinden zijn, bleek wel toen er één op bezoek was geweest. Over het ijs. Zijn sporen waren goed te volgen tot aan de kooi met eenden. Eén ervan heeft hij uit het hok gehaald. De rest laat zich raden.


Gert kan geanimeerd vertellen, maar heeft nu niet veel tijd meer. Er volgt een afspraak voor een uitgebreid interview.
Binnenkort leest u er meer over.

NB Op de foto een willekeurige vos met eend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *