Volop ideeën ‘K-savanne’

Volop ideeën en wensen kwamen opborrelen tijdens de bijeenkomst die het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer op 20 november had georganiseerd. Tientallen betrokken bewoners zaten letterlijk om de tafel -met een grote tekening erop- om de toekomst van het terrein van voormalig winkelcentrum/parkeergarage Kraaiennest te bepalen.

Vòòr de economische crisis was woningcorporatie Rochdale van plan er de grond te bebouwen, nu zal er voor de komende vijf á tien jaar een voorlopige bestemming komen. Eigenlijk waren de aanwezigen het wel eens: iets groens, parkachtigs en wat voor kinderen. Het terrein wordt in drieën verdeeld: het stukje aan de bocht in de Karspeldreef en naast Laag Koningshof, het middenstuk (tot de weg tegenover Kouwenoord die naar Kleiburg gaat leiden) en het stuk links ervan tot aan het plein voor De Bonte Kraai. Het kleinste stuk blijft zoals het nu is, voor de overige twee stukken (4000 en 4700 m2 meter groot) zoekt het stadsdeel een bestemming die eenvoudig weer weg te halen is.

Gras
Er komen (weer) parkeervakken langs de bomenrij aan de Karspeldreef. Momenteel wordt er zand gestort en in het voorjaar gras ingezaaid. Vandaar de voorlopige naam K-savanne. Volgens wijkbeheerder Cor Schuilenburg duurt het overigens wel twee seizoenen voordat gras goed aangeslagen is en beloopbaar. Platform K-buurt heeft in de loop der tijd al een aantal opties verzameld, van visvijvers (hengel huren voor een uur om Bijlmermeervallen te vangen) tot een kofferbakmarkt en een rozentuin.
Bewoners bepleitten voorzieningen voor de jeugd, van een trapveldje tot een moderne Jongeren Ontmoetings Plek met draaitafel. Een speelpark ofwel Jeugdland waar je ouderwets van oude planken hutten kunt bouwen, scoorde ook goed. Sommige bewoners zagen al een mooi park met niveauverschillen voor zich, met beschutte bankjes en een fontein, waar mensen kunnen verpozen op weg van de markt of winkelcentrum naar huis.

Hoe dan ook zal het -gezien de omvang van de terreinen- een mix van bestemmingen worden, ‘voor een mix van doelgroepen.’. Ook is het goed denkbaar dat de bestemming met voortschrijdend inzicht wordt aangepast: als een voorziening toch te veel geld kost of overlast veroorzaakt bijvoorbeeld. Wat geld betreft: het Projectbureau heeft twee ton (200.000 euro) beschikbaar: een ton voor de inrichting en een ton voor beheer en onderhoud. In dit bedrag zijn geen personeelskosten begrepen, bijv. voor een toezichthouder.

Moestuin
In het park zouden bijv. kleine evenementen kunnen worden gehouden, barbecues of een podium voor kleinkunst. Misschien is een deel voor moestuinen in bakken ook wel aantrekkelijk. En een maisdoolhof zou ook prachtig zijn! Het Projectbureau gaat erover nadenken en wil medio januari met een vervolg komen. Pas na de zomer van 2014 worden de plannen dan werkelijkheid. Zie ook het bericht van 16 november.

[nggallery id=61]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *