30 jaar vliegramp (2) in de buurt

Op dinsdag 4 oktober is het 30 jaar geleden dat een Boeing van El Al neerstortte in de Bijlmer waarbij 43 mensen omkwamen. Daarom is er dit jaar extra veel aandacht in diverse media en in de buurt. De NOS zendt de herdenking van de Bijlmer vliegramp op 4 oktober vanaf 17.00 uur live uit op NPO 2. Dit artikel gaat over de herdenking in de buurt, eerder verscheen een artikel over de herdenking in de media.

CEC / Groeiend monument
In het atrium van het CEC start om 17 uur op 4 oktober de herdenking, met toespraken van burgemeester Halsema, stadsdeelvoorzitter Jadnanansing en een lid van het kabinet, nabestaanden en muziek. Iedereen is welkom. Om 18.50 volgt een stille tocht naar het Groeiend Monument, de boom die alles zag.  Vanaf 18.15 uur wordt hier een gedicht voorgedragen, alle namen van de slachtoffers genoemd, er is muziek en zoals altijd de kranslegging. Iedereen is welkom!

Herdenkingsruimte
In 1993, een jaar na de Bijlmerramp, werd in de flat Kruitberg een herdenkingsruimte ingericht met foto’s, knipsels en gedichten. De herdenkingsruimte is in de flat Kruitberg. Momenteel wordt de ruimte gerenoveerd op initiatief van buurtbewoners Henk van de Belt en Titia Williams. De ruimte is op 4 oktober open (tussen nrs 2015 en 2016).
Vlakbij de rampplek is een brug vernoemd naar Willem Symour ofwel Pa Sem. Deze beheerder van café Het Groentje, zoals de collectieve ruimte in de flat Groeneveen heette, overleefde de ramp, maar zijn lichaam raakte zwaar verbrand.  Pa Sem overleed in 2008.
Zuidoost TV: ’25 jaar na Bijlmerramp: Pa Sem brug’

Tentoonstelling Diep Geworteld

In Imagine IC (in de OBA Bijlmerplein) is de tentoonstelling Diep Geworteld. Nalatenschap van 30 jaar Bijlmervliegramp, te zien. In een drieluik staat de organisatie stil bij de impact die de ramp 30 jaar na dato nog altijd heeft. Bekijk en beluister de verhalen en herinneringen van degenen die het van nabij meemaakten in de daarvoor opgestelde living memory-presentatie. Dit jaar werkt Imagine IC en Amsterdam Museum samen om zowel in Zuidoost als stadsbreed stil te staan bij de Bijlmervliegramp. Op beide plekken is er een tentoonstelling over de ramp te zien, die samen meerdere aspecten belichten. Tot en met 23-1-2023. Bijlmerplein 393.

Bijlmer Bios (Egeldonk)
Zondag 2 oktober
19.00 uur – Een gat in mijn hart (docu van omroep Zwart met rapper Akwasi)
Met nagesprek

New Metropolis Zuidoost
Carmen Fernald gaat in gesprek over 30 jaar herdenken en vooruitkijken. Het gesprek is met Helen Burleson, voorzitter van Stichting Groeiend Monument die de herdenking organiseert en nabestaanden.
Wanneer: 30 september om 19.30 uur.
Waar: New Metropolis, Bijlmerplein 876 (oude Intertoys)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *