Vernieuwing K-buurt in volgende fase

De vernieuwing van de projectgebied K-midden is verder gegaan met een bijeenkomst op 15 juni in buurthuis de Bonte Kraai. Deze open inloop was georganiseerd door het Amsterdamse bureau de Wijde Blik, specialist in communicatie bij ruimtelijke ontwikkeling en stadsdeel Zuidoost. Er komen woningen en voorzieningen bij in K-Midden, maar wat is er nodig om een levendig centrum te maken? Waar willen we de openbare ruimte voor gebruiken? Wat is er nodig om een sfeervol plein of andere plekken voor ontmoeting te creëren?

Bewoners dachten bij vier thematafels mee over deze vragen en konden bijvoorbeeld met Sticky notes opschrijven wat ze graag wilden. De thema’s waren:

  • Project en locatie
  • Woningen en programma
  • Ontmoeten en plein
  • Participatieproces en -planning.

De plannen voor K-midden hebben al een lange en roerige geschiedenis. In 2005 is het stedenbouwkundig plan vastgesteld, maar door de crisis lag de voorgenomen bouw van woningen jarenlang stil. De draad werd enige jaren geleden weer opgepakt, maar niet naar de zin van veel bewoners: plannen voorzagen in veel ongeinspireerde hoogbouw langs de dreef, nauwelijks ruimte voor een plein, laat staan voor lokale voorzieningen, horeca of groen. Bewoners organiseerden zich in de groep Hart voor de K-buurt , togen naar de Stopera om aandacht voor de buurt te vragen en de plannen bij te sturen. Dat lijkt gelukt: een adviesteam met bewoners gaat de inbreng inventariseren en vormgeven. Blijft natuurlijk de vraag in hoeverre het stadsdeel de uiteindelijke adviezen gaat overnemen. Er komen online peilingen, een straatenquête en buurtpodium (aanwezigheid van de Wijde Blik in de Bonte Kraai), en een buurtschouw.

Kijk ook op www.participatie-kmidden.nl
[nggallery id=166]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *