Veel aandacht voor ‘geluidsbubbel’ plein, het kloppend hart van de K-buurt

Al sinds 2001 is de buurt bezig een goed en bruisend hart van de buurt te krijgen . Vanochtend  is het als thema ”openbare ruimte op en rondom het plein” bij het kmidden cocreatie traject besproken. Niet iedere deelnemer wilde zich qua video gedeeld zien, vandaar dat we nu zo een verslag delen.

UITDAGING: BRUIS EN LEVENDIGHEID

Eén van de grote uitdagingen die we hebben in de buurt is de bruis in de buurt en aan de andere kant rekening houden met de belangen van bewoners die al in de buurt wonen. 

PLEIN LEVENDIG – OMGEVING RUST
Sowieso kiezen we er voor zoveel mogelijk geluidsactiviteiten te concentreren rondom het plein dat maakt het ook mogelijk een handhavings blauwdruk en beheersysteem erop te zetten. Wel is het zo dat iedereen zich daarbij dient te realiseren: als wij een gezellige levendige buurt hebben dat er leven in de buurt moet kunnen zijn. Wie aan het centrum in de buurt woont, heeft nu eenmaal te maken met markt, kermis, jongerenactiviteiten, barbecues enz. 

VAN ‘’WEGWENSEN VAN MENSEN’’ NAAR ‘’SOCIALE CONTROLE’’ 

Er is tijdenlang een systeem geweest waar vanuit angst werd geredeneerd wat heeft geresulteerd in lege openbare ruimte terwijl een heel groot deel van de bevolking juist het verblijven in de buitenruimte vanuit culturele waarden en opvoeding heeft meegekregen.  Zie ook https://youtu.be/3dv0n6Z_NW4 

Mensen die verblijven op het plein worden door sommige gezien al een probleem met een andere blik kun je het ook zien als een asset/aanwinst. Zij geven ogen op het plein, zij zorgen dat het plein niet een dood plein is maar juist een levendig plein met een culturele identiteit van Kraaiennest. 

HEEL VEEL EXTRA AANDACHT KUNNEN VOOR GELUIDBELASTING
Wat we proberen is extra te kijken naar wat kunnen we extra doen om een zogenaamde akoestische bubbel te maken waardoor de overlast beperkt wordt en dit als handreiking die om de openbare ruimte heen loopt. Daarvoor zijn diverse ideeën ontworpen van bebouwing die de geluidshinder tegengaan bijvoorbeeld geluidsschermen van groen en dat ook allemaal doorgerekend door akoestische specialisten, op die manier zijn wij bovenmatig bezig en wordt er veel tijd besteed aan een belangrijk onderwerp in deze buurt.

NAAST FYSIEKE UITDAGING,  OOK SOCIALE UITDAGING
Daarnaast moeten we als buurt het gesprek voeren en voor een middenweg gaan. De middenweg is niet mensen de weg wensen en dat we met een leeg plein zitten, maar ook niet dat alles overal maar kan.
Het gesprek daar over aangaan is niet een fysieke opgave, maar een opgave die wij als buurt aan het aangaan zijn. Wie daarover wil meedenken, meld je je bij Hart voor de Kbuurt.

ANDERE ZAKEN KOME N OOK NOG AAN DE ORDE
Andere elementen zoals zon op het plein, wind, schaduw, vergroening, duurzaamheid van de materialen zijn ook aan bod gekomen in het gesprek, maar moeten verder uitgewerkt.

Hetzelfde geldt voor ‘’Het geheelde hart’’ en het metrostation en Veiligheid en spelen kinderen.

NB: alle afbeeldingen zijn ”studies naar” en GEEN eindontwerpen.

4 reacties op “Veel aandacht voor ‘geluidsbubbel’ plein, het kloppend hart van de K-buurt”

  1. Ja, heel veel bewoners van de K-buurt leven van nature in de buitenlucht. Maar daar hoort dan wel een buitenruimte bij met veel groen en grote bomen. Een kale vlakte maakt dat elk geluid verwaaid naar veraf gelegen woningen. Groen en grote bomen zorgen juist dat geluidsoverlast gedempt wordt. En het geeft ook nog eens hele plezierige schaduw om onder te staan, te wandelen en elkaar te ontmoeten. Zeker als er ook nog eens voldoende straatmeubilair en prullenbakken zijn.

    Een groen aangekleed en gemeubileerd plein geeft alleen maar voordelen!

    1. ja, daar kan ik mij helemaal in vinden. Groen en gezelligheid. Een plekje waar je ongedwongen kan buiten zitten voor een drankje of een broodje. Speelruimte voor de kinderen, buitensport een skatebaan, winkeltjes en terrasjes met bomen, struiken bloemen om de wind en fijnstof te vangen, geluid te dempenen de temperatuur te reguleren. Ja de spelene en lachende kinderen van alle leeftijden en volwassenen op de terrasjes het zal de boel opvrolijken alles tezamen. Niet alleen het gevoel van onveiligheid verminderd er is reëel meer veiligheid door alle aanwezige ogen. Het gebied rond de metrobaan is naar mijn idee daar helemaal geschikt voor, een droom die werkelijkheid wordt zeker als het grote grasveld met de speelbomen ook in het geheel betrokken wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *