Kunstenaars Kruitberg voor een blijvende plek in K-buurt

12 maart 2021 is in het kader van kmiddencocreatie  gesprek geweest met Cary Speksnijder, coördinator van de 30 kunstenaars / kunstenaarscollectief Open Ateliers bij Kruitberg, en zelf ook kunstenares Kruitberg. 

Kunstenaars bevinden zich in een lastige financiële positie en ondanks het  cultuurbeleid van Meliani (er wordt geïnvesteerd in de randen van de stad), blijft het moeilijk om een positie te vinden en een eigen beroepspraktijk te realiseren, Wij hadden het al eerder gehad over dat er samenwerkingen gecreëerd kunnen worden tussen verschillende partijen om zo kennis uit te wisselen en elkaar te versterken als collectief. 80% kan er niet van leven, 10% kan er van leven, 10% breekt echt door

De kunstenaar dragen veel bij. Aan de leefbaarheid, talentontwikkeling,  het aanzicht en ontwikkeling van de buurt 

Op dit moment wordt nog onderzocht hoe te ateliers te behouden, beter in te zetten, en het beheer in eigen hand te gaan nemen (nu via Rochdale)

Gezien de economische situatie en er in Amsterdam al jaren een dalend atelier bestand is, is het in de toekomst misschien nog alleen mogelijk als je ateliers combineert met andere partijen en activiteiten, denk samenwerking met  bedrijven, denk combi met een opleidingen traject, dit geeft meer mogelijkheden  dus onderzoeken  welke kruisbestuivingen er tussen verschillende partijen mogelijk zijn.

Deze samenwerking moet wel een natuurlijk proces blijven, er zijn ook kunstenaars wiens manier van werken niet geschikt is voor een vorm van samenwerking.

-Zorgen voor hybride mogelijkheden. Woonvormen combineren met ateliers? 

– Coöp bouwen is een optie. ‘’Bajes dorp’’ als voorbeeld. Dit is zeker iets voor in het stedenbouwkundig plan

-De workshops die de kunstenaars geven zijn al best betaalbaar. Alleen met betaalbaarheid kom je er niet, de algemene sfeer en het aanbod moet ook aansluiten op verschillende sociaaleconomische en culturele groepen,  activiteiten in de Bijlmer zijn vaak gericht op Dans en Muziek, actief kennis maken met Beeldende Kunst zou een breder beeld kunnen geven.

Wij vroegen ook Mubarak ( jongere van de buurt) waarom hij als bewoner van Kruitberg nooit naar het atelier komt en wat dan zou helpen om hem toch te laten komen. Dit gaan we verder uitwerken.

Hele interview

Een Kunstenaar verandert het energieveld > https://youtu.be/1E3odq503pc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *