SCHOKKEND Kantershof = stoken voor de vogeltjes

SCHOKKEND! zoveel warmteverlies. Op de ochtend van Valentijnsdag, 14 februari, liepen bewoners met drie warmte-experts van !Woon in Kantershof. In het kader van #kbuurtaardgasvrij zijn in samenwerking met Hart voor de K-buurt opnamen met een warmtecamera gemaakt van de verschillende typen huizen in Kantershof.
Met elke nieuwe warmte opname liepen bij iedereen de koude rillingen over de rug. Alle soorten voor- en achtergevels lekken op diverse plaatsen de warmte van de huizen. Ook de kopse gevels aan de zijkanten blijken zeer slecht geïsoleerd te zijn (rood is warmteverlies).
Een detail; er zijn nog steeds huizen in Kantershof waar alleen enkel glas te vinden is …
Een ander detail de afwerking van de nieuwe voor- en achtergevels is in het algemeen slecht. Maar er zijn uitzonderingen, van slecht tot zeer beroerd.
In heel Kantershof is één uitzondering gevonden. Nieuwe bewoners hebben zelf de kopse gevel aan de zijkant helemaal opnieuw opgebouwd. Dat is de enige woning waar een goede isolatie gevonden is.
Iedereen van de warmtewandeling is dan ook erg geschrokken van deze resultaten van deze warmtewandeling.
Baudouin Knaapen van !Woon gaat berekeningen maken met de warmte opnamen. Nadere informatie volgt! Ook een plan om verder voor te lichten en bewoners te helpen verbeteringen en besparingen te realiseren.
Uw rapporteur Rob Alberts, energiecommissaris 1104

3 reacties op “SCHOKKEND Kantershof = stoken voor de vogeltjes”

 1. Er is nog zo veel te doen en zo weinig gedaan in het isoleren van woningen. En als je het niet voor het klimaat of milieu wilt doen en zo rijk bent dat je het kunt veroorloven om te stoken voor de buitenlucht, doe het dan voor het woongenot. De gemiddelde woning in Nederland is nog lang niet waar het zijn kan. Het kan allemaal zo veel beter. “Packen Wir es an.” No time to waste.

 2. Oeh, wij hadden zelf ook al gekeken naar onze eigen woning met een warmtemeter en waren tot dezelfde conclusie gekomen. Ik ben wel heel benieuwd naar het soort isolatie dat er is gebruikt voor het hoekhuis. Wij hebben ook een hoek en willen de buitenmuur ook isoleren.

 3. Ik woon in Kantershof, 2 verdiepingen met opbouw, mijn energie rekening per maand is 105€, het grootste gedeelte hiervan bestaat uit vastrecht en Liander, het werkelijk verbruik van elektriciteit en gas is dus vele malen lager per maand. Dat was wel een ander verhaal toen ik in IJburg woonde, daar betaalde ik per maand wel 260€.
  In mijn optiek is mijn woning dus wel degelijk optimaal geïsoleerd zeker als ik kijk naar mijn energie verbruik en dit vergelijk met een veel recenter gebouwd huis in IJburg en al helemaal met het huis waar ik jaren gewoond heb ik de Pijp, daar zat mijn energieverbruik op 500 per maand.

  Toen ik hier kwam wonen dacht ik dat ik zonnepanelen wilde…Het leek me fantastisch om mijn eigen elektriciteit op te wekken!
  De advertenties voor zonnepanelen vliegen je om de oren en je wordt lekker gemaakt met de belofte dat je die zonnepanelen makkelijk binnen 10 jaar terugverdient.
  Nu ik hier een aantal jaren woon en merk hoe weinig ik verbruik ben ik van mening veranderd: het is met mijn verbruik totaal zinloos om een zonne-installatie aan te leggen: het duurt minstens 30 jaar voor ik dat terugverdien, het is water naar de zee dragen ( helaas ).
  Het zou hoogstens zin hebben als mijn verwarming op die zonnepanelen zou kunnen werken, maar dan heb je minimaal 3x zoveel dak nodig, en die elektrische CV’s werken op 380 volt.. Daarbij blijft het noodzakelijk om op een Energie leverancier aangesloten te blijven, helemaal “off grid” dat gaat hier niet lukken met de huidig beschikbare technieken…

  P.S. in IJburg waar ik 6 jaar in een huurhuis heb gewoond, daar hadden we stadsverwarming voor de CV en het warme water, Er is daar geen gas, dus een keuze heb je niet: je moet die stadswarmte. Dat is best comfortabel: je hebt er weinig omkijken naar, maar het is flink duur en tamelijk oncontroleerbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *