De Kleituin, een groene oase in hartje K-buurt

Tussen de speeltuin naast de metrolijn en honingraatgebouw Kleiburg ligt een mooie moestuin: De Kleituin. Iemand vertelde dat de Kleituin op dezelfde plek ligt waar lang geleden ooit een andere moestuin lag. Dat geeft de deelnemers van de Kleituin een goed gevoel, dat zij een traditie doorzetten. Een verslag van moestuinierster Jacqueline Schoonheim.

Het is een groot plezier om in de Kleituin te werken. Wij doen dat als collectief. Er zijn zo een 15-20 actieve deelnemers. Wij werken iedere zaterdag van 11-13 uur en we hebben een langere werkdag op de tweede zaterdag van de maand. Dan komen wij samen om 11 uur en werken wij door tot 15 uur of langer. Gelukkig is er een zaaicomité dat veel verstand heeft van tuineren, van gewassen en zaaien. Die leden maken een plan van wat we gaan zaaien, wanneer en waar in de tuin we dat gaan doen. De anderen voeren dat uit. Wij proberen een natuurtuin te maken die zonder gif en met de regels van de natuur vorm krijgt. Sommige gewassen zijn gunstig om naast elkaar of door elkaar heen te planten. Sommigen vinden het heerlijk om in de schaduw van hogere planten te groeien. Sommige willen uit de wind. Allemaal willen voldoende water en geen plant wil opgegeten worden door slakken of konijnen.

Wieden is een taak waar wij altijd mee bezig zijn. Wij composteren zoveel mogelijk. En bij het oogsten wordt alles gedeeld. Wij hebben aardbeien, frambozen, pompoen, rabarber, maar ook verschillende bonen, koolsoorten, sla soorten, wortels en aardappels. Ook bloemen sieren de tuin en exotische planten als artisjok. Niemand heeft een eigen rij of minituintje. De Kleituin is een collectieve moestuin. Niet alle deelnemers wonen in Kleiburg. Er zijn ook deelnemers uit andere delen van de K-Buurt. Iedereen die iets voelt voor tuinieren en met enige regelmaat deel wil nemen is welkom. Iedereen is welkom om uit te proberen of zij het leuk vinden op een werkdag op de tweede zaterdag van de maand. Maar ook op de gewone zaterdag zetten wij mensen graag aan het werk! Kom gewoon langs!

 

Eén reactie op “De Kleituin, een groene oase in hartje K-buurt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *