Open Monumentendag in Zuidoost

Amsterdam Zuidoost doet volop mee aan de Open Monumentendag/en op 8 en 9 september. Thema is dit jaar: Groen van toen. Vijfenzestig monumenten in de stad openen hun deuren, hekken en poorten. En er staan ruim dertig monumentale activiteiten op het programma in alle delen van de stad.

In Zuidoost zijn onder meer te bezichtigen: het ING-gebouw aan het Bijlmerplein, flat Groenhoven en parkeergarage Klieverink. Verder is er een fietsroute en een wandeltocht door het stadsdeel, een debat en muziek.

Fietstocht
De fietstocht voert langs het groene gebied waar de Floriade in 1982 plaatsvond, en

leidt u naar de mogelijke locatie voor 2022. Start: Toren Amvest 10, De Entree 43, za & zo 12.00 u, 120 min., reserveren verplicht. Zie: www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/evenementen/openmonumentendag/open-monumentendag-0/

Wandeling
De wandeling toont de overgebleven groenstructuren rond de flats Groenhoven en de Gouden Leeuw, en gaat via de Bijlmerweide richting Kraaiennest. Onderweg passeert u verrassend veel groen en krijgt u de mogelijkheid om het groen in de Bijlmer van bovenaf te bekijken. De wandeling wordt in samenwerking met het Bijlmermuseum georganiseerd. Het Bijlmermuseum probeert de herinnering aan de oude Bijlmer levend te houden, en tegelijkertijd de actuele ontwikkelingen te volgen.

Groenhoeven 650, za & zo 12.00 | 15.00 u, 60 min., vrije inloop, vol=vol

Vette muziek
In Garage Klieverink is er op zaterdag 8 september van 17.00-21.00 uur ‘vette muziek’, toegang vrij.

Debat
Arcam (Stichting Architectuurcentrum Amsterdam) organiseert in samenwerking met Bureau Monumenten & Archeologie aan de vooravond van Open Monumentendag Amsterdam een debat dat aansluit bij het thema groen van toen. Hoe moet een keurtuin in de grachtengordel beschermd en vernieuwd worden en hoe moet dit worden aangepakt in het geval van de enorme omvang van bijvoorbeeld de Bijlmermeer? Zou de Floriade in 2022 hiervoor een goede oplossing kunnen zijn of doet dit juist af aan de monumentale waarde?

De inleidingen op het debat worden gegeven door onder meer landschapsarchitect Yttje Feddes over de groene stadsuitbreidingen van de twintigste eeuw en de Floriade van 2022.

Groenhoven 650, vrijdag 7 september, 14.30-16.30 uur, graag aanmelden via arcam@arcam.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *