Nieuw terras/tegels lichten

INGEZONDEN BRIEF

Nieuw Terras,

Een aantal weken geleden was ik begonnen met het leggen van twee nieuwe terrassen met de afgedankte tegels van de achterburen die nog zeer goed dienst konden doen. Ik werk fulltime, dus het kon alleen in de weekenden. Eerst de tegels van de overburen ophalen, dan onze oude betonnen grind-tegels eruit en de nieuwe (50 x 50cm)tegels erin. Allemaal vrij zwaar en onhandelbaar. Daar ging wel een aantal weekenden overheen voordat het af was. Het plantsoen achter de tuin als tijdelijke buffer gebruikt om de vele tegels tijdelijk op te slaan. Ondertussen nadenken en plannen over het afvoeren van de tegels naar het gemeentelijk afvalpunt, dat kan alleen op zaterdag omdat we door de week moeten werken. Voor zoveel tegels moet je wel een keer of 10 rijden dus dat kost wat tijd.

De maandag nadat ik klaar was met leggen van de laatste tegels, stond handhaving op de stoep: er was geklaagd over de tegels in het plantsoen (eerst al abusievelijk bij de buren die zich rot schrokken). We moesten alles binnen een week weghalen want anders…. Gelukkig was er nog een aardige buurman die toevallig iemand wist die de tegels wilde hebben, dus dat probleem was opgelost.

Blijft de vraag: wie heeft er geklaagd?  In gedachten ga je meteen een aantal mogelijke klagers langs. De enige mensen die er regelmatig komen zijn mensen die honden daar laten poepen. Dus die verdenk je het eerst. Het zouden ook achterburen kunnen zijn die het kunnen zien als je uit het slaapkamerraam kijken. Daarvan vallen zeker vier af, blijven er nog vier mogelijk klagers over. Kan ook iemand anders zijn die je een pootje wil lichten, want de boetes zijn vrij fors. Of je het wilt of niet, je gaat toch anders naar andere mensen kijken.

Later hoorde ik er mogelijk iemand in Kantershof is gevraagd om misstanden aan handhaving door te spelen. Dat is mogelijk een goede manier om de buurt ‘netjes’ te houden, maar dat is ook hele goede manier om onderlinge achterdocht in de buurt te creëren.

Ik wil eigenlijk alleen aan deze klager en alle andere klagers zeggen: ga eerst eens informeren hoe het nou echt zit voordat je handhaving belt. De tegels lagen namelijk niemand in de weg, en waren ook niet gevaarlijk. Dus er was niet echt haast geboden. Je maakt met deze acties een heel vervelend sfeertje, die niet in de Bijlmer past.

Met vriendelijke groet, een Kantershofbewoner (naam bij de redactie bekend)

Foto: het nieuwe terras (de oude tegels waren al weg 😉

2 reacties op “Nieuw terras/tegels lichten”

  1. Een anoniem iemand laat tegels wekenlang in het plantsoen liggen. Een ander anoniem iemand geeft dit aan bij Handhaving.
    Wat zou het handig zijn geweest als de terraslegger een bericht bij de tegels had gelegd waarin hij aangaf waarom hij de tegels daar had neergelegd en hoe lang de klus zou duren! Met naam en telefoonnummer, zodat men direct met hem contact zou kunnen opnemen.
    Communicatie lijkt hier het sleutelwoord. Want je hebt natuurlijk wel wat uit te leggen als je zo lang openbare ruimte in beslag neemt.

  2. Dit verhaal heeft bekende kanten. Ik hoor meer over gevallen waarbij handhaving wordt ingeschakeld zonder dat met de persoon in kwestie is gecommuniceerd. Uiteraard kan je in het bovenstaand geval wellicht je buren wat beter informeren zoals Sandra aangeeft, maar het lijkt wel of mensen bij klagen bang zijn voor de reactie van degene waar ze over klagen. Anders kan ik me deze manier van handelen niet helemaal voorstellen. In het verhaal van de tegels was de “dader” toch niet moeilijk te vinden gezien de werkzaamheden waar de tegels bij lagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *