NestBest hangt 34 nestkasten in de K-buurt

Meer nestkasten voor vogels is het hoofddoel van NestBest. Na maanden ongeduldig afwachten kreeg de werkgroep recentelijk akkoord van Stadsdeel Zuidoost en subsidie via Hart voor de K-buurt. Extra doelen: meer biodiversiteit en -balans en de inzet faciliteren van vogels zoals mezen tegen de plaag van de oprukkende eikenprocessierupsen (jeukrupsen, plaagpiek juni en juli).

Door de gemeente Amsterdam was een aantal mezenkasten op makkelijk bereikbare locaties opgehangen. Onaangekondigd, Zuidoost wist van niks. NestBest besloot kasten te hangen in de bekende plaaggebieden in de K-buurt. Wat meetelt in het plaatsen zijn natuurwaarde en -beleving, biotoop en territorium, en enkele al hangende kasten. De stadsecoloog raadde uilen- en valkenkasten af. Vele kleine kasten hangen al. Kasten voor spechten en gierzwaluwen komen nog. Het plan om senioren en junioren samen kasten te laten maken werd verknald door de coronacrisis. Misschien in het najaar nog veilige, drijvende eilanden voor watervogels. Voorlopig kunnen we genieten van onze kleine zingende supervrijwilligers die de hele dag door duizenden insecten en rupsen pakken. Jaloers zijn we ook! Want ze kennen geen lockdown, ze zijn zo vrij als een vogel…

Er zijn nu nestkasten opgehangen in de Kantershofstraat, aan het fietspad richting Bijlmerweide, de Kleituin en speeltuin Fort Kraaiennest, bij hospice Kelbergen, Kikkenstein, het Evian HRH-huis en Kruitberg. Met dank aan velen, met name Kbuurtbewoner Henk van de Belt. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Hein van der Weijden
Piet Hein van der Weijden
21 april 2020 20:44

Nestkasten plaatsen is een prima idee om de nestelende vogels de eiken processierups te laten eten. Maar de gemeente heeft weinig oog voor het vergroten van de biodiversiteit door een beter groenbeheer van het openbaar groen. Verbetering kan men bereiken door o.m. een ander maaibeleid. Ook het beperkt en vakkundig… Lees verder »