Monument voor de Liefde en expositie

HET MONUMENT VOOR DE LIEFDE zal op 25 september 2015 om 15.30 uur worden onthuld in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost. Het is een ode aan de liefde van de Russische dichter Osip en zijn vrouw Nadezjda Mandelstam voor de poëzie, het levende woord, en voor elkaar.

In dat kader is er van 1 september tot 1 oktober in de OBA Bijlmer (Frankemaheerd 2) de expositie ‘Osip en Nadezjda Mandelstam in Amsterdam!’, grafiek van Sietse H. Bakker. Sietse heeft teksten van Mandelstam in zijn hout- en lino-snedes verwerkt.

MANDELSTAM_NDJe kunt kennismaken met teksten van de beroemde dichter die in 1938 op 47 jarige leeftijd stierf in een Siberisch kamp. En zien hoe het grafische werk reageert op die teksten, op het leven van de dichter en zijn vrouw, hun barre leefomstandigheden en hoe zij toch hun waardigheid toch hooghielden.

Indirect is het een bespiegeling over hedendaagse cultuur en haar wortels, over oost-west verhoudingen en over de plaats van cultuur in de menselijke waardigheid.
De drukwerken hun prachtige kleurstelling, levendige lijnvoering en poëtische voorstelling nodigen uit om te kijken, te overdenken en in ‘gesprek’ te zijn met de cultuur.

In de bibliotheek zijn boeken van en over Mandelstam aanwezig.

(Foto’s website Sietse H. Bakker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *