Met DNA minder inbraken

PREVENTIE VAN INBRAKEN door de Politie is natuurlijk het beste. Met de inzet van allerlei vormen van online of mobiele buurtpreventie gaat ook een preventieve werking uit. Daarover op een later tijdstip meer.
Voor een aantal laagbouwwijken, o.a. hier in Kantershof en de de lage K-buurt, wordt met de hulp van de afdeling Veiligheid van Stadsdeel Zuidoost, synthetische DNA (SDNA) aan bewoners beschikbaar gesteld om hun waardevolle spullen mee te markeren.

Waarom SDNA?
SDNA maakt inbraken, overvallen en diefstal niet moeilijker maar vergroot en verlengt het risico voor de daders. Projectresultaten tonen aan, dat criminelen gemarkeerde woningen, voertuigen en gebieden mijden. Het laat een gemiddelde daling van 50% zien.

SDNA-stickerHoe gaat het in zijn werk?
Er worden verschillende vormen waarin SDNA ingezet (markering, spray, gel). Er staan duidelijke, eenduidige waarschuwingsborden en banners in de betreffende buurten. Op deuren, ramen en waardevolle spullen kunnen stickers worden aangebracht.

Er wordt veel media-aandacht gegenereerd, ook in Duitsland (Duits/Pools grensgebied) en België. En ondersteund door Politie-acties en investering in opsporingsmiddelen leidt SDNA tot grote onzekerheid bij de doelgroep.

Het SDNA – een heel klein beetje is al voldoende – wordt aangebracht op moeilijk te bereiken plekken en uit het zicht, zoals schroefgaatjes, ventilatierooster, de binnenkant van apparaten. Met UV-licht is het SDNA terug te vinden, en dankzij de unieke DNA-code aan de eigenaar terug te relateren. Met het SDNA-pakket wordt een registratieformulier meegeleverd die de naam en adresgegevens van de deelnemers koppelt aan het SDNA.

sdnapakketr400Ook zo’n pakket ontvangen?
Hoe meer mensen meedoen, hoe minder interessant het wordt voor het dievengilde. Geef u en al uw buren op bij de Afdeling Veiligheid van het Stadsdeel. Er wordt nog een informatie- en instructiebijeenkomst gepland.

En zeker in deze tijd geldt: onraad? bel 112.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *