‘Meedenkgroep Gaasperpark wassen neus’

Onlangs publiceerde deze website een verslag met als titel ‘Klankbordgroep zet stappen’ over de plannen voor het Gaasperplasgebied. De Stichting Natuurbescherming Zuidoost stuurde de redactie een reactie met enkele veranderingen. Het grootste deel van het verslag is afkomstig van de projectorganisatie. Hieronder volgt de inbreng van de stichting. Vanwege een technische storing kunnen er tijdelijk geen reacties onder stukken worden geplaatst, hier wordt aan gewerkt.

‘Het gaat hier niet om de Klankbordgroep maar om de Meedenkgroep. De meedenkgroep houdt zich bezig met plannen (de meeste zijn voorgekookt door Groengebied Amstelland, GGA en het stadsdeel). De klankbordgroep heeft minder bijeenkomsten en houdt het proces in de gaten. Bijzonder vreemd is dat het stadsdeel en GGA (allesbehalve een democratische organisatie) verplicht door de gemeente tot een inspraakproject totaal voorbij gaat aan de status van het hele gebied rond de Gaasperplas. Het behoort tot het NatuurNetwerk Nederland, NNN, en is dus een natuurgebied waarin behoud en versterking van natuur en biodiversiteit voorop moeten staan. De tot nog toe ingebrachte plannen zijn daarom onuitvoerbaar omdat ze in strijd zijn met de Provinciale ruimtelijke verordening die geen bouwprojecten of afbraak van natuur toestaat. De Raad van State heeft ook bevestigd dat grote evenementen niet in dit gebied thuishoren. Toch verleent het stadsdeel nog steeds illegale omgevingsvergunningen.

Illegaal

Stadsdeel Zuidoost en GGA zijn dus met een illegaal project bezig in de hoop dat ‘het volk’ dat niet op de hoogte is gebracht van deze status, met allerlei plannen komt die moeten aantonen dat ‘het volk’ de natuur niet meer ziet zitten en de boel wil ‘ontwikkelen’, d.w.z. exploiteren door bijvoorbeeld een restaurant in het park, een strandje, afbraak van de Floriade entree, enz. Er zijn zelfs plannen voor een bibliotheek en een theater/concertzaal ingebracht. Die kunnen dus zeker niet uitgevoerd worden.

Dit participatietraject is daarom een wassen neus en bedoeld om de gemeente ervan te overtuigen dat de 4 miljoen aan groengelden moeten besteed worden aan facilitering van commercie. Daarmee negeren stadsdeel en GGA het NNN en zullen er zeker rechtszaken gevoerd worden om de plannen die ook niet in het bestemmingsplan passen, af te wijzen.

Aan natuur lijkt het stadsdeel een hekel te hebben. Het Bijlmerpark is al tegen de vlakte gegaan en dat is een sportpark geworden. Kwaku heeft het Nelson Mandelapark zodanig beschadigd dat een reparatieperiode van een half jaar noodzakelijk was. Nu wil men een rondje Gaasperplas, dat wil zeggen bomen kappen voor de aanleg van een marathon/cross/skeeler/skatebaan. En dat gaat heel veel geld kosten en wat overblijft aan natuur zal een groen decor zijn met nog een klein aantal bomen als excuus voor echte natuur.

www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html

 

Eén reactie op “‘Meedenkgroep Gaasperpark wassen neus’”

  1. hoe staat het nu met plannen gaasperplas?
    In het parool las ik dat in 2023 het park op de schop gaat en bewoners mee mogen praten.
    Wordt alles nu herhaald wat in 2018 als meedenkgroep olv een duur bureau geinitieerd werd?
    met vr gr
    Renée van der Haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *