ER ZIJN KANSEN voor mensen met een arbeidsachterstand bij het werk aan de nieuwe Gaasperdammerweg/tunnel. Geja is al vijftien actief op dat terrein. Toen tien jaar geleden de bouwmarkt inzakte introduceerde de overheid als reactie daarop ‘Social Return’. Bij grote (bouw)projecten moest een bepaald percentage werknemers met een achterstand op de arbeidsmarkt in dienst genomen worden. Geja bemiddelt daarin.
Kansen voor werkzoekenden
Als onderaannemer heeft Geja met name contact met de vijf grootste bouwondernemingen. Omdat ook IXAS maatschappelijk iets voor de omgeving wil betekenen nemen zij via Ravesloot 30 mensen in dienst voor de aanleg van de Gaasperdammerweg/tunnel. Nu zijn er 10 medewerkers aan de slag bij IXAS, waarvan zes uit Amsterdam Zuidoost. Tot het eind van het 2016 komen er nog 20 vacatures. Dat biedt kansen voor werkzoekenden in Amsterdam Zuidoost.
Sinds de start van het project zijn drie medewerkers uitgestroomd naar een vaste baan: zij komen alledrie uit Zuidoost.
Directeur Arjen Ravesloot legt uit: ‘Mijn bedrijf (BV) is onderdeel van een stichting. Er wordt veel tijd en geld (opleiding) geïnvesteerd in de mensen die bij de Gejagroep werkzaam zijn. Dus als we break-even draaien zijn we tevreden. ‘ Een sociale onderneming’ wil Ravesloot echter niet genoemd worden, omdat de bouwwereld een conventionele is.
Vanuit de Geja-organisatie werken nog drie projectcoördinatoren en daarnaast vier werkbegeleiders die op de bouwplaats mensen begeleiden.’
Wie komen in aanmerking?
Mensen in de 23+ leeftijd met arbeidsachterstand, veelal bijstandsgerechtigd (minimaal 3 maanden in uitkering) en die ingeschreven staan als werkzoekenden.
Motivatie is het belangrijkste, een vooropleiding is niet essentieel. Dat zorgt voor een drempelloze instroom.
Eenmaal aangenomen voor een vast aantal uren wordt er een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld. Er worden een aantal meetmomenten geagendeerd en de benodigde opleiding geregeld (en betaald). En mocht het nodig zijn dan wordt zelfs schuldhulp gestart.
Eindig in dienst
De arbeidskrachten – er zijn zo’n 70 – blijven tussen de 1,5 en 2 jaar bij Geja in dienst. Het werk is dus eindig en na afloop van de vastgestelde periode moeten de mensen zelf ander werk zoeken.
De helft(!) van hen blijft na de uitstroom langdurig aan het werk bij een andere werkgever.
Solliciteren?
Denk je in aanmerking te komen voor een leer/werktraject in de bouw, meld je dan aan via de website gejagroep.nl. Er zijn de meest uiteenlopende banen: magazijnhulp, verkeersregelaar, bouwhulp, administratieve kracht of keetdame.
Ook via Gemeente-instellingen als DWI worden mensen met een bijstandsuitkering voorgedragen voor detachering.