LaadLos Klieverink na 5 jaar strijd nu in aanbouw

Na 5 jaar strijd door bewoners en ondernemers, ondersteund door Hart voor de K-buurt, is de lang gewenste LaadLos faciliteit voor winkeliers aan de achterzijde van flat Klieverink deze week in aanbouw gegaan.

Het lijkt misschien een kleine postzegel in de stad, maar het staat voor een heel slagveld in de relatie tussen systeemwereld en leefwereld.

In 2016 heeft stadsdeel een in-parkeerplek achter de flat zomaar weggehaald. Na jaren van protest, inspreken bij gemeenteraad, raadsadressen, veiligheidscommissies en media aandacht door bewoners en ondernemers, ondersteund door  experts, raadsleden, e.a. komt er nu een oplossing in de vorm van een LaadLos en keerlus voor de ondernemers. De bouw is deze week begonnen.

Ondernemers zijn blij dat nu eindelijk gebouwd wordt. Leveranciers kregen boetes, voor klanten werd het afhalen lastiger. Ondernemers konden letterlijk geen kant op en zagen hun onderneming onder druk.

Voor Hart voor de Kbuurt onderstreept dit het belang van collectieve actie, en de noodzaak een stem te geven aan hen die je te vaak niet hoort of ziet, zeker in een stadsdeel onder druk van gentrification.

Het Ghanese supermarktje ‘’Kumasi Market’’ aan de achterzijde is een voorbeeld van meer dan alleen een winkeltje, het is ook onderdeel van de sociaal multiculturele infrastructuur in een stadsdeel als Zuidoost, met overlijdensadvertenties, en meer

Dit zijn de partijen die normaal de weg niet weten in participatie land; inspreken, raadsadressen zijn hen vreemd. En daarom trekken ze te vaak aan het langste eind bij processen die hun zomaar overkomen, en gaan vervolgens onderuit.

Zegt Mama Oppong, van Kumasi market . ‘’I am happy it is now coming. We waited so long. Many fines were given and had to be paid.’’

Zegt Azam Nabibaks, van pakjesophaalpunt en Wasserette Rahiema ‘’Het is toch belachelijk hoeveel inspanning dit heeft kost. In het beleid stond echt ‘’ondernemers steunen’’ als prio1, de praktijk bleek heel anders. De gewone burger wordt niet serieus genomen. Maar ik ben blij dat het onder dit nieuw bestuur nu toch komt.’’

Hart voor de Kbuurt is iedereen die de afgelopen jaren dit traject heeft gesteund, in de politiek, bestuurlijk, woningcorporatie De Key, de buurtbewoners, de media zeer dankbaar.

De bouw zal zeker nog 3 weken duren. Verwacht wordt dat de buurt dan een grote openings BBQ zal regelen om iedereen te bedanken en deze mijlpaal te vieren.

Achtergrond info:

Locatie: hoek Kromwijkdreef en Klieverinkweg, bij adres Klieverink 68

Documentatie van de hele traject: www.bit.ly/KlieverinkLaadLos

Meer info / perspectief over het belang van bewonerscollectivisering http://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2021/06/the-yams-are-heavy-waarom-buurtplatformrecht-nodig-is.html

Enkele van de vele media

AT5: https://www.at5.nl/artikelen/169798/protest-bij-klieverink-we-worden-gewoon-niet-serieus-genomen

Zuidoost TV https://youtu.be/cXGcbW9Kmuo

Knoopunt Amsterdam: https://youtu.be/nf2Duexi198

Bewoners en ondernemers op de tribune bij het AB Stadsdeel Zuidoost  begin 2016, zijn het beu niet gehoord te worden
Bewoners in de media bij het weghalen van de bestaande laadlos faciliteit
Tocht naar de gemeenteraad,  een van vele keren
Toestanden aan achterzijde flat Klieverink zonder laadlos, met boetes en meer
Het ontwerp
Nu in aanbouw
 
Mama Oppong

Eén reactie op “LaadLos Klieverink na 5 jaar strijd nu in aanbouw”

  1. 5 jaar tegenwerking van ambtenarij en regelgeving? Iets zonder reden weghalen dat noodzakelijk is in de buurt?

    Een onbegrijpelijk gebeuren waar ambtenaren, bestuurders en politici lering uit moeten trekken!

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *