Krachtige kunst in Klieverink

Parkeergarage Klieverink is deze zomer omgetoverd tot een bijzondere, intrigerende ruimte voor moderne kunst in de meest brede zin van het woord. 55 kunstenaars hebben alles uit de kast gehaald om zichzelf en hun visie te presenteren: van bierdopjes op een schilderij, sculpturen van kippengaas, luxaflex en haren via een vloermozaïek tot snorrende ronde schijven op een vreemd gevormde ‘steen’.

Uitgangspunt
Bezoekers hoeven zich niet te vervelen op de ruim opgezette tentoonstelling Present Forever. Alle verdiepingen tot het dak toe worden door de kunstenaars benut. Ze zijn gevraagd voor deze omgeving werk te maken, licht organisator Manuel Klappe toe. Wat niet wil zeggen dat de voormalige parkeergarage per se uitgangspunt moest zijn. ‘We hebben kunstenaars uitgezocht en gevraagd waarvan we dachten dat die er wat aan hadden om hier aan mee te doen.’

Route
Auto’s zijn natuurlijk niet meer in de garage te zien, op eentje na dan: een prachtige, zwarte  ‘sexy’ Jaguar die met koplampen aan forever rondjes draait –op zijn dak. Bekende en onbekende Nederlandse kunstenaars maakten werk dat niet ‘verdwijnt’ in de drieduizend vierkante meter van de garage. De organisatoren van FATFORM maakten de plek schoon, brachten hier en daar een verfje op muren aan en hingen mooie oude tl-lampen aan de plafonds. Bezoekers moeten zelf hun weg vinden, er is geen brave route of aanwijzingen. Bij de objecten staan alleen bordjes op de grond met kunstenaar, titel en jaar van productie. ‘Ga zelf kijken en stel later vragen’, adviseert Klappe.

Banken
Onderweg is een winkeltje annex cafeetje waar onder meer T-shirts en werk van de deelnemers te koop zijn. Er kan in stijl gezeten worden: op banken van bewapening en beton.

Ook boven op het dak is een horecaplek, waar FATFORM deze zomer een aantal maal een festival organiseert, zoals op zaterdag 15 september (in het kader van de Open Art Route Zuidoost). Op zaterdag 8 september kun je er van 17.00 uur tot 21.00 uur terecht in het kader van Open Monumentendag. In een soort zandzakken op het dak worden groenten en fruit gekweekt: voor de maaltijden van de organisatoren.

Kraaiennest
Kunstenaarsinitiatief FATFORM vestigde zich dit voorjaar in de garage Klieverink, na twee jaar gebivakkeerd te hebben op Kraaiennest. De bijbehorende kantoorruimtes in Klieverink heeft het initiatief tijdelijk in bruikleen gekregen van het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer. Deze voormalige parkeergarage/winkelcentrum zal naar verluidt gesloopt worden. Het Projectbureau zou in de buurtkrant van de K-buurt aandacht aan het initiatief besteden, maar die uitgave heeft door omstandigheden vertraging opgelopen.

Advies aan alle buurtbewoners: ga erheen, ga het beleven!

Present Forever. Tot 1 oktober in parkeergarage Klieverink, dagelijks van 11-19 uur. Toegang € 7,50. Meer info: www.fatform.com

[nggallery id=14]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *