Buurtbewoners in de Kbuurt organiseerden op zondag een spontane tegendemonstratie /actie ‘Blij met moskee in onze straat’ om moskee Taibah en -gangers een hart onder de riem te steken. En een statement te maken dat mensen die proberen een wig in de buurt te drijven niet welkom zijn. Na afloop deelden medewerkers van de moskee -het was ook suikerfeest- hartige hapjes uit.
Vrijdagmiddag 22 mei werd de Kbuurt geconfronteerd met twee mensen van buiten die met een ’geen Moskee in onze straat’ spandoek en megafoons rare retoriek stonden uit te kramen op de stoep tegenover moskee Taibah aan de Karspeldreef. Het trok bekijks van een 20 tal bewoners en moskeegangers. Niemand vanuit de buurt sloot zich aan bij deze mensen. Integendeel, van de buurtbewoners die kwamen kijken wat er aan de hand was, hielden velen demonstratief hun duim naar beneden om te laten zien dat ze zich niet in deze boodschappen van onverdraagzaamheid konden vinden.
Buurtcollectief Hart voor de Kbuurt organiseerde zondag 24 mei om 14.00 uur een actie vanuit de buurt zelf. Een actie met als bericht verdraagzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. De Kbuurt is een van de meest multiculturele buurten in Nederland en bewoners zijn daar trots op. Het is tijd voor een tegenactie tegen haatzaaien en onverdraagzaamheid oogsten. Op zondag 24 mei wordt het suikerfeest gevierd, en daarom willen buurtbewoner op precies dezelfde stoep die dag een positieve boodschap naar de medebuurtgenoten van de moskee geven.
Natuurlijk zijn er altijd dingen die tussen mensen, buren en culturen spelen, zoals recent een discussie over tijden en het volume van het geluid van de gebedsoproep. Maar dat is een kwestie van gesprek en overleg, en dat doen we in onze buurt op basis van wederzijds respect en dialoog, niet door te proberen de vrijheid van godsdienst omver te gooien; ook al zijn er discussies over geluid, dat laat onverlet dat bewoners in de Kbuurt staan voor haar Moskee, en het recht op vrijheid van Godsdienst.
Ook het recht op vrijheid van meningsuiting van deze twee mensen afgelopen vrijdag werd gerespecteerd. Niemand heeft hen aangevallen of weggeduwd. Zegt Hart voor de Kbuurt: ‘’Iedereen heeft het recht zichzelf voor schut te zetten, ook deze twee mensen van buiten.’’
Het gevaar bestaat altijd dat een dergelijke actie van buiten als een splijtzwam gaat werken in een buurt. Het gevaar dat zo buurtbewoners die minder geluid willen van de moskee ineens als ’fascistisch’ worden gelabeld terwijl ze dat helemaal niet zijn. Alles wat deze bewoners willen is geen gebedsoproep voor hun deur om 23.30 ‘s nachts om gewoon te kunnen slapen. Of het gevaar dat moskeegangers worden weggezet als ’slaafse volgelingen van buitenlandse mogendheden’. Terwijl juist deze moskee samen met de buurt afgelopen december van de Kbuurt een prachtige conferentie-oord heeft gemaakt om met die conferentie ‘De stad van morgen’ actief en in goede samenwerking aan een betere stad en een beter Nederland te bouwen. Zegt Hart voor de Kbuurt: ’’We zijn niet gek en doorzien prima waar deze twee mensen van buiten mee bezig zijn. Het is een aanval op waar we in onze Kbuurt voor staan en op de Nederlandse waarden en way-of-life. Daarom staan wij op om een tegenbericht af te geven. Het is tijd voor een signaal. Een signaal dat deze buurt opstaat tegen discriminatie van welke vorm dan ook en staat voor een inclusieve samenleving. Een aanval op de vrijheid van een van ons [De Moskee] is een aanval op ons allen”.
Bij deze actie zullen – net als vrijdag – de Nederlandse vlaggen wapperen. We laten onze Nederlandse vlag niet kapen door een ideologie van haat. Rood Wit Blauw staat voor een land waar discriminatie om religie, geslacht, politieke overtuiging seksuele geaardheid, genderidentiteit, etniciteit – of wat dan ook – niet normaal is. Die Nederlandse vlag is van ons en van iedereen die staat voor een inclusieve samenleving en wij zijn die vlag. Om die boodschap te benadrukken -dat velen in de K-buurt zich voelen als onderdeel van een ‘’rainbow nation’’ – wordt de Nederlandse vlag samen getoond met de 6 kleurige regenboogvlag, om zo ook de veelkleurigheid en diversiteit te onderstrepen. ‘’Rainbow Nation’’ is een term ooit bedacht door aartsbisschop Desmond Tutu en uitgedragen door Nelson Mandela.
Aan het stukje Karspeldreef waar de moskee staat bevinden zich in een straal van 500 meter wel 7 gebedshuizen van allerlei gezindten. Zo is er aan de oostzijde naast moskee Taibah de pinkstergemeente in het naastgelegen pand Lighthouse Chapel. Aan de andere kant van de moskee is de church of Pentecost in de voormalig Garage Kempering. Een stukje verderop aan de Karspeldreef staat de Wi Eegi Kerki van onder andere de EGB kerkgemeenschap.
De Kbuurt is er geweldig trots op, dat het bij hen volkomen normaal is. Multicultureel samenleven, dat kan gewoon. En in Amsterdam Zuidoost doen we het al jaren.
Vrijdag 22 mei 2020 ineens in Kbuurt op de stoep van Moskee Taibah: zie ook video https://youtu.be/A9b3j2Zd5rU
Het was een prachtige, ontroerende bijeenkomst van een multiculturele en verbonden samenleving met dito toespraken. Een voorbeeld van hoe inclusiviteit geleefd wordt. Chapeau voor dit geweldige initiatief.
Kleine correctie. 22 maart in het bericht moet 22 mei zijn.
De moskee hoort bij de buurt. Onbegrijpelijk dat in een vreedzame buurt mensen onrust gaan stoken.
dank Daan voor je oplettendheid: het is aangepast!