Jongste steelband in Bijlmerdrie

Op zaterdag 12 september houdt de Bijlmer Streetband Kids een open dag in een klaslokaal van school Bijlmerdrie aan Kantershof 461-462. Er is informatie, presentatie, workshops, inschrijven voor lessen en opgeven voor een auditie. Kinderen en jongeren oefenen en spelen originele arrangementen door juf Frauke. Het is van 13.00 tot 17.00 uur.
Elke woensdag wordt er gerepeteerd en er zijn regelmatig optredens. De band heeft op diverse festivals gespeeld: Bevrijdingsfestival in Zwolle en Wageningen, Amsterdam Roots, Mundial in Tilburg, Music Meeting Nijmegen.En niet de minst locaties: Concertgebouw Amsterdam ter gelegenheid van 60 jaar Wereldomroep, het afgelopen jaar al 2x in het Rijksmuseum. Het is de jongste steelband van Nederland.
Geschiedenis
Eind vorige eeuw werd de omgeving van metrostation Kraaieveld in Amsterdam ZO opnieuw ingericht, waardoor de fietsenstalling onder het station moest verdwijnen. Stichting Ontwikkeling Kraaienest, die de fietsenstalling met tal van sociaal gerichte nevenactiviteiten exploiteerde, wilde de opbrengst van de fietsenstalling een sociaal culturele bestemming geven. Dit is gevonden door samen met muziekdocente Frauke Lühning een steelband op te richten voor jongeren uit de buurt. De instrumenten zijn in 1997 in opdracht gemaakt in Trinidad door bekende steelpan bouwers zoals, Bertram ‘Birch’ Kelman, Bertie Marshall, Mitch Cunningham, Tony Slater, Ross ‘Salty’ Thomas en Desmond ‘Mappo’ Richardson. De steelpans zijn gestemd door Rudy ‘Twoleft’ Smith. Ze zijn daarna per zeecontainer verscheept naar parkeergarage Kraaiennest.
Al snel begonnen de activiteiten zich meer te richten op scholen met kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Getalenteerde kinderen uit deze groepen vormen sindsdien de Bijlmer Steelband Kids. In 1999 werd een betere huisvesting gevonden in buurthuis de Bonte Kraai. In 2001 wordt Stichting Steeldrum Bijlmer opgericht om de activiteiten te ondersteunen en het beheer van het instrumentarium over te nemen.
Door diverse oorzaken was het noodzakelijk een paar keer te verhuizen. In 2005 naar de gymnastiekzaal aan de Kantershof, in 2012 naar een schoollokaal van basisschool De Achtsprong aan de Huntum en in 2014 naar een schoollokaal van Basisschool Bijlmerdrie aan de Kantershof. Naast de Kids is in 2014 gestart met een band voor jongeren vanaf 16 jaar onder de naam Bijlmer Steelband, eveneens onder leiding van muziekdocente Frauke Lühning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *