De redactie van Kantershofenzo.nl was op zaterdag 8 november in Driemond op bezoek op de eerste Open Dag van de Historische Kring Driemond (HKD). Deze Kring beschikt over de begane grond van de voormalige woning van garage-eigenaar Niesing aan de Lange Stammerdijk. ‘Huize Historia’ staat er op de voorgevel. Het was een groot succes: er kwamen tientallen belangstellenden binnen om kennis te maken, informatie te halen over voorouders of de geschiedenis van hun woning, mappen met oude krantenknipsels door te bladeren, boekjes te kopen en even koffie te drinken.
Voorzitter Leny Schuitemaker vertelde enthousiast dat de vereniging zo’n 75 leden telt waarvan er ongeveer 15 actief zijn. Onlangs is het derde boekje van de HKD verschenen: over de molens in Weesperkarspel. Plannen voor een boekje over Buitenplaatsen zijn vergevorderd.
Ontstaan
Driemond is ontstaan vanuit het gehucht Geinbrug dat bestond uit slechts een paar huisjes aan het Zandpad. Dit gehucht lag in de toenmalige agrarische gemeente Weesperkarspel. In 1961 is gekozen voor de naam Driemond. Deze naam is een verwijzing naar het 17de-eeuwse lustoord Huize Driemond dat lag in de hoek van het Gein en de Gaasp. De naam van dit lustoord is weer een verwijzing naar de drie riviertjes die samenvloeien in het dorp: het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp. Helaas is huize Driemond lang geleden afgebroken.
Weesperkarspel
De naam Weesperkarspel is ontleend aan de nabije stad Weesp. De toevoeging ‘karspel’ komt van kerkdorp of parochie. Door het ontbreken van een bebouwde kom stond het gemeentehuis in Weesp, aan de Hoogstraat langs de Vecht. Het wordt tegenwoordig bewoond door schrijver/bioloog Midas Dekkers.
In 1987 wordt het Amsterdamse deel van voormalig Weesperkarspel definitief ondergebracht in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vanaf dat moment is Driemond formeel een Amsterdams dorp.
Kijk voor meer informatie op de website.
Het volgende Open Huis is op zaterdag 13 december van 14:00 tot 17:00 uur en vanaf dat moment elke tweede zaterdag van de maand. Het adres is: Lange Stammerdijk 33 (naast de garage van Niesing).
Foto: Kaart oude Geinbrug Bron: HKD