Op zondag 12 juni wordt in in het Wijkcentrum Kormelink een hommage gegeven aan filmmaker Ramdjan Abdoelrahman. Ook wordt zijn film “Het geheim van Mariënburg” vertoond.
Over de film: Er rust een vloek op Mariënburg, de voormalige suikerplantage niet ver van Paramaribo. Toen in 1863 Nederland de slavernij afschafte, ontstond er een tekort aan werkkrachten op de suikerplantage. Daarom werden er uit met name India en Java arme boeren geronseld om op de suikerplantage te komen werken. De arbeidsomstandigheden waren echter dermate belabberd dat een grote groep arbeiders in 1902 in opstand kwam.
Producent en regisseur Ramdjan Abdoelrahman (1935) ais al ruim 50 jaar filmmaker. Als zoon van een voormalig contractarbeider startte hij zijn filmpassie in zijn geboorteland Suriname. Hij werkt daar een jaar als cameraman bij de regeringsvoorlichtingsdienst en bij de Surinaamse Televisie Stichting. Hij volgt zijn filmopleiding in Nederland. De eerste Surinaamse speelfilm die hij regisseert is Operation Makonaima (1972).
De film The Obsessed One (1976) voor Euro-American Pictures geeft zijn reputatie een flinke boost. Ook Bollywood ontbreekt niet in Abdoelrahmans carrière. In 1975-76 loopt hij rond op de set van de superhit The Great Gambler, waarvoor de filmopnamen in Nederland en andere plekken in Europa plaatsvinden. Hierin is Abdoelrahman ook te zien in een gastrol, naast hoofdrolspeler Amitabh Bachchan, een wereldster binnen de Indiase filmindustrie.
Onder de naam Rahman Films, produceert hij documentaires en dramaseries. Zijn producties zijn altijd verhalen uit de Surinaamse samenleving en in de Hindoestaanse in het bijzonder. Zo maakte hij een filmportret over een 103-jarige Hindoestaanse contractarbeider, in opdracht van NOS/RVU, waarmee hij erkenning kreeg in Italië en vertoningen in Parijs op de Conferentie Television d’Europe et Immigration.
Rahman Films International boekt vele successen en produceert onder andere in opdracht van de landelijke omroep OHM. Zeer populair wordt de driedelige serie Land van Rama. In 2000 wordt Abdoelrahman als filmmaker geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor bewezen diensten met betrekking tot cultuuroverdracht door media en film.
‘Surinaamse strijders moesten verfilmd worden’
In 2009 komt hij met een historische filmproductie De vergeten strijders van Oranje. De film handelt over de Surinamse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten onder Nederlandse vlag. ‘Ik wilde hiermee het verhaal vertellen van alle Surinaamse militairen die hebben gestreden voor Nederland. Het is zo jammer dat de meeste Nederlanders dit niet weten en dit deel van hun geschiedenis niet kennen. Daarom wilde ik dit op film’.
Het geheim van Mariënburg
In 2013 weet hij zijn droomproject te realiseren: Het geheim van Mariënburg. De productie waarin volgens hem verhalen en het leven van zijn eigen oma naar voren komen’. Deze film ziet hij zelf als het hoogtepunt in zijn carrière. ‘Ik ben altijd wel emotioneel betrokken bij mijn producties, maar bij deze was dat gevoel wel het sterkst.’ Het uitgangspunt voor deze filmproductie is de historische opstand in 1902 op suikerplantage Mariënburg van de onder erbarmelijke omstandigheden te werk gestelde Britse Indiërs.
Vanaf 15.30 uur, Kormelinkweg 1. Toegang gratis.