Expo over 100 jaar schooltuinen

In het Stadsarchief Amsterdam is een mooie tentoonstelling te zien over 100 jaar schooltuinen. In Zuidoost zijn twee schooltuinen, in onze buurt is dat de Wagner schooltuin in de Bijlmerweide tussen Geerdinkhof en Kantershof. Kijk hier voor meer info.  In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken.

Inmiddels zijn er in de stad dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. De tentoonstelling 100 jaar schooltuinen laat zien wat er in al die jaren veranderd is. En wat hetzelfde is gebleven: het plezier van de kinderen die op de tuintjes werken en trots hun oogst mee naar huis nemen. Een feest van herkenning voor generaties Amsterdammers!

In de tentoonstelling komen alle aspecten van het schooltuinwerk aan bod. De meesters en juffen, zaaien en oogsten, de karakteristieke naambordjes en natuurlijk de oogst: de allergrootste wortel, courgette, prei en ui!

Naast de tentoonstelling viert Amsterdam 100 jaar Schooltuinen onder meer met een  schooltuinproject in de tuin van het Rijksmuseum, de bioscoopfilm ‘Een jaar rond met je handen in de grond’, een speciaal thema op de educatieve website Groeistad en een kookboek voor kinderen.

Deze tentoonstelling is te zien tot 3 januari 2021 in de hal van het Stadsarchief Amsterdam. Toegang is vrij. Reserveren is niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *