Expositie Zwarte Beweging #BlackLivesMatterNL te zien in OBA

The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum, heeft een collectie gecureerd in het Huis van alle Talen met boeken die veelal nog niet in de OBA en in andere bibliotheken te vinden was. De tentoonstelling Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL visualiseert op inspirerende wijze de thema’s binnen The Black Archives Collectie. De expositie is vanaf nu te zien in OBA Oosterdok en loopt tot en met 13 december 2020. Op 29 oktober is er tevens een speciaal programma over Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL. Dit programma is van 19.00 tot 21.00 uur te volgen via een live stream op oba.nl/bam.

Tentoonstelling
In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd afgeschaft. In die 147 jaar is er een lange geschiedenis van verzet tegen racisme en emancipatiestrijd ontstaan dat nog steeds in beweging is. In deze expositie wordt werk – met verschillende vormen van verzet, beweging en emancipatie van zwarte Nederlanders – getoond van AiRich en Leonel Piccardo in samenwerking met Naomie Pieter en Mona van den Berg.

#BlackLivesMatterNL
#BlackLivesMatter begon als een hashtag na de vrijspraak van de moordenaar van Trayvon Martin in de VS in 2014. De hashtag groeide uit tot een beweging geïnitieerd door de drie zwarte vrouwen – waarvan twee queer – Alicia Garza, Opal Tometi en Patrisse Cullors.

In de zomer van 2020 gingen in heel Nederland meer dan 60.000 mensen de straat op tijdens de historische #BlackLivesMatter demonstraties. Met de protesten werd er solidariteit getoond met mensen die zich na de moord op Breonna Taylor, Tony McDade en George Floyd verzetten tegen anti-zwart politiegeweld in de VS én om een vuist te maken tegen institutioneel racisme in Nederland.

Anti-zwart racisme
Racisme is een systeem dat ongelijkheid in stand houdt. Anti-zwart racisme is een specifieke vorm van racisme dat zwarte mensen treft. Het is geworteld in een lange geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Anti-zwart racisme is ook in Nederland – waaronder in Amsterdam – een structureel probleem. Het is geworteld in een lange geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Via een vragenlijst op de website van The Black Archives kunnen bezoekers hun ervaringen met racisme én ideeën om racisme te bestrijden delen. Dit wordt gedeeld met de burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam.

Bestel het boek Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL
Naast de expositie zal er in eigen beheer een boek worden uitgegeven met portretten en interviews van en met 13 mensen die op inspirerende manieren bijdragen aan zwarte emancipatie zoals Akwasi (omroep Zwart), Sylvana Simons (BIJ1) en Guillaume Schmidt (Patta). De interviews werden afgenomen door Dolores Leeuwin, onder meer bekend als presentatrice van Het Klokhuis. Dit project is ontstaan als een samenwerking tussen fotograaf Mona van den Berg, Dolores Leeuwin en The Black Archives. Het boek wordt dit najaar gepubliceerd; bestel alvast een exemplaar via The Black Archives.

Collectie
De verzameling boeken die vaak elders onderbelicht blijven, bevatten geschiedenis en verhalen over pre-koloniale en koloniale zwarte historie, racisme, geschiedenissen van verzet en emancipatie en meer. Op deze manier wordt Zwarte literatuur, kennis en informatie toegankelijk gemaakt. Op basis van de collectie zijn er lezingen, activiteiten en exposities, zoals nu de expositie Zwarte Beweging – #BlackLivesMatterNL. De collectie is te bekijken in het Huis van alle Talen op de vierde etage van OBA Oosterdok.

Coronamaatregelen
Vanaf maandag 19 oktober zijn er aanvullende coronaregels van kracht om het bezoek aan de OBA zo veilig mogelijk te houden. De extra maatregelen gelden voor een periode van minstens vier weken, dus tot en met 15 november 2020. Zo zijn alle vestigingen op maandag gesloten, is de horeca dicht en het dragen van een mondkapje verplicht. Bekijk voorafgaand aan je bezoek op oba.nl/corona voor alle maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *