Eerste hulp bij bureaucratisch leed: 10 oktober Anton de Komplein

De Ombulance van de Amsterdamse ombudsman Munish Ramlal en kinderombudsman Anne Martien van der Does rukt dit najaar uit om eerste hulp te bieden bij bureaucratisch leed. De eerste keer is op maandag 10 oktober van 13.30-16.00 uur op het Anton de Komplein.

De ombudsman en zijn onderzoeksteam voeren op locatie gesprekken met bewoners en halen klachten en signalen op over problemen van deze mensen met hun gemeente waar nog geen oplossing in zicht is. Er wordt daarbij direct gekeken hoe de ombudsman kan helpen. De ombudsman wil vaker naar bewoners toe gaan. Waar gemeenten meer afstand creëren door bijvoorbeeld digitalisering, wil de ombudsman meer persoonlijk contact met bewoners.

Munish Ramlal, ombudsman Metropool Amsterdam: “Bewoners die met een probleem met hun gemeente worstelen en daar niet uit komen, voelen zich vaak machteloos en in de steek gelaten. Helaas dienen ze vaak geen klacht in bij de gemeente en ook niet bij mij als ombudsman. Soms weten ze niet wat we voor hen kunnen betekenen. Of ze vinden het lastig om iets aan te kaarten. Door hen laagdrempelig in hun eigen buurt op te zoeken en in gesprek te gaan hopen we dat ze bij problemen het er niet bij laten zitten. Als mensen níet meer gaan klagen, dan moeten we ons zorgen gaan maken.”

In het project Ombulance werkt de ombudsman samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Docenten HBO-Rechten rijden mee en krijgen hiermee de kans verhalen op te halen uit de stad die ze verwerken kunnen in het onderwijs.

Agenda Ombulance
De Ombulance bezoekt na 10 oktober dit jaar nog andere gemeenten in de Metropool Amsterdam: Zaanstad, Amstelveen, Almere en Diemen. Op deze website en op sociale media wordt aangekondigd waar en wanneer precies. Voor deze bezoeken zal ombudsman Ramlal iedere keer een relevante bestuurder of beleidsmaker uitnodigen om aanwezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *