Door onderhoud meer overlast vliegverkeer

Op Schiphol wordt van zaterdag 18 maart tot en met woensdag 24 mei groot onderhoud verricht aan de Kaagbaan. In deze periode wordt de Kaagbaan buiten gebruik gesteld. Dit betekent meer overlast voor gebieden als Amsterdam Zuidoost.

Het vliegverkeer dat er normaal gebruik van de Kaagbaan maakt, wordt verdeeld over drie van de vier andere banen. Dit kan volgens Schiphol leiden tot meer hinder voor mensen die onder de aan- en uitvliegroutes van deze banen wonen of werken. Normaal gesproken mogen deze banen vanwege de geluidshinder ‘s nachts niet worden gebruikt, maar nu, gedurende het onderhoud, zal dat wel gebeuren. Op de Kaagbaan zijn jaarlijks zo’n 95.000 starts en 45.000 landingen.

Klachten
Het gaat om de Buitenveldertbaan (bij omwonenden bekend als de Bulderbaan), de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Vliegtuigen op die banen veroorzaken geluidshinder in onder meer Amsterdam-Zuid en -Zuidoost, Amstelveen-Noord, Zwanenburg en Aalsmeer.

Dit jaar is gekozen voor een integrale aanpak, waarbij in ruim negen weken tijd verschillende soorten werkzaamheden worden gecombineerd. Aansluitend aan het groot onderhoud, wordt de Kaagbaan tot dinsdag 13 juni in tien nachten geveegd. Tijdens het vegen is de baan gesloten voor vliegverkeer

Werkzaamheden
De baan wordt bijna in zijn geheel van nieuwe asfaltlagen voorzien, in totaal 225.000 m2. De zijkanten van de baan worden vernieuwd en de verholen goten waar de zwaarste categorie vliegtuigen overheen kunnen rijden, worden over een lengte van zes kilometer verhoogd en vernieuwd. Ook wordt de baan voorzien van antiskid, een stroeve bovenlaag. De volledige verlichtingsinstallatie van 1500 lampen en bijbehorende apparatuur wordt vervangen door een energiezuinig systeem. Daarnaast komt er 130 kilometer aan nieuwe kabels. De omringende grasvelden worden hersteld en voorzien van drainage en nieuw gras, hiervoor wordt 15.000 kilogram graszaad gebruikt. Ook wordt de hoofdwaterafvoer met een diameter van 1,5 meter vervangen. Schiphol voert de werkzaamheden uit in samenwerking met Heijmans. Ca. 700 medewerkers werken dag en nacht in shifts om er voor te zorgen dat de Kaagbaan op tijd weer ingezet wordt.

Kom kijken bij het onderhoud
Op zaterdag 8 en zondag 9 april 2017 kunnen omwonenden ter plekke de werkzaamheden aan de Kaagbaan komen bekijken. Vanaf woensdag 22 maart kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via de site: Let op, er zijn 1000 kaarten beschikbaar, wees er snel bij! Heeft u meer vragen dan staan de medewerkers van BAS u graag te woord,  bel op 020-6015555.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *