Damwanden A9 in omgeving Kantershof

Eind juni brengt IXAS bij de Brug over de Gaasp damwanden aan. Deze zijn nodig om een stevige ondergrond te maken voor de twee grote hijskranen die in juli en augustus de liggers voor het wegdek van de brug inhijsen. Vanaf maandag 26 juni zijn er ook damwandwerkzaamheden direct ten oosten van de Kromwijkdreef. IXAS verwijdert hier eerst de damwanden waar de hulpbruggen op gesteund hebben. Daarna komen er damwanden voor een nog te bouwen waterkelder.

Twee weken damwandwerkzaamheden
Op donderdag 22 en vrijdag 23 juni brengt IXAS tien damwandplanken aan aan de westkant van de Gaasp. Daarnaast wordt een aantal planken dat eerder langs de Gaasp was aangebracht, verwijderd.

Van maandag 26 juni tot en met vrijdag 30 juni komen er vijftig damwandplanken aan de oostkant van de Gaasp. Aan deze kant zijn meer planken nodig. Hier komt namelijk een grotere kraan te staan die de zwaarste liggers van de brug inhijst. Ook aan deze kant verwijdert IXAS langs de Gaasp een aantal planken. Mogelijk wordt er gewerkt op zaterdag 1 en maandag 3 juli.

Na half augustus worden de damwanden weer verwijderd.

Werktijden en hinder
De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 7:00 en 19:00 uur. Het aanbrengen van damwanden geeft veel geluid en veroorzaakt trillingen. Dit kan vervelend zijn voor  omwonenden.

Damwanden Kromwijkdreef
Half mei werden de hulpbruggen van de Kromwijkdreef waar meer dan een jaar de weg en het fiets- en voetpad over liepen uit verwijderd. De Kromwijkdreef ligt nu op het dak van de tunnel. In de week van maandag 26 juni trekt IXAS de damwanden waar de hulpbruggen op steunden. Naar verwachting duren deze werkzaamheden een week.

Waterkelder
Naast de tunnel komen twee waterkelders: één bij de Huntumdreef en één bij de Kromwijkdreef. In deze waterkelders wordt regenwater opgevangen dat auto’s mee de tunnel in nemen. Het regenwater kan dan eventueel gebruikt worden als bluswater bij een tunnelbrand. Voor de opvang van het water zijn grote kelders nodig: ze hebben een oppervlakte van 240 vierkante meter. Om de waterkelders te kunnen bouwen, maakt IXAS eerst een bouwkuip van damwanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *