BROEIHOPEN SUCCES De broeihopen voor ringslangen in de Bijlmerweide zijn een succes. Ruud Wolterman van de Werkgroep Bijlmerweide: ‘Vonden we in 2014 nog ruim 300 eitjes, in 2015 ruim 500, dit jaar was het gekkenhuis met 873 eitjes.’
Onlangs spitte de werkgroep met elf vrijwilligers de drie broeihopen uit op zoek naar legsels. De beste broeihoop ligt direct achter de achtertuinen van Geerdinkhof naast een betonnen brug; alleen al in deze hoop vond de groep onlangs 532 eitjes. Dat is meer dan er vorig jaar in drie hopen bij elkaar gevonden werden. Er waren diverse legsels bij van rond de dertig eitjes. Verder vond de groep in alle hopen nog dieren aan. In de succesvolste hoop een mooi volwassen exemplaar en in de andere hopen juveniele (=jonge) dieren.
In de nieuwe broeihoop bij de grote poel aan de zuidkant van de Bijlmerweide zaten geen eieren, wel een jonge slang die waarschijnlijk zijn winterslaap wilde gaan houden. Zijn/haar voedsel was in ruime mate aanwezig: een paar muizen en honderden wormen.
De ringslang heeft een groot verspreidingsgebied in Europa en is een van de bekendste soorten waterslangen. De ringslang is hier in veel streken het enige reptiel, de slang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Het is een schuwe en rustige soort die zelfs bij directe bedreiging maar zelden bijt.
De slangen broeden niet, ze leggen in het voorjaar eieren en gaan verder huns weegs, de hoop broeit, is daardoor lekker warm waardoor de eieren uitkomen. De kleintjes gaan vervolgens ook op stap. Dus als de hopen uitgehaald worden, zijn er normaal gesproken geen slangen meer. Alleen de lege eierschalen blijven achter. Slangen zoeken voor de winter de beste plekjes en dat is weleens een broedhoop. Dus met een hoop groenafval in de achtertuin in de winter doe je veel dieren een groot plezier.
Overigens zijn de jonge slangen een gewild voedsel voor menig vogel en roofvis.