Bomenkap en -snoei in de wijk

KAPPEN EN SNOEIEN. Woensdag 21 december worden in Kantershof bomen gekapt en gesnoeid. Veel bewoners van de wijk (allemaal?) kregen hierover een brief van de gemeente in de bus. Enkele betrokken bewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de kap van deze drie eiken aan de hoofdweg (bij de nrs 570, 567 en 565) en een eik langs het fietspad naar de Weespertrekvaart, bij nr 304. De motivatie voor de kapaanvraag is dat de bewoners ‘last hebben van eikels in de tuin.’ De bomen aan de hoofdweg staan op geruime afstand van de huizen en net in of buiten de verlengde tuinen.

Bewoners die officieel bezwaar maakten tegen deze kap aan de hoofdweg (en motivatie ervoor) kregen na 7 maanden (!) te horen dat ze ‘te ver weg woonden’ om belanghebbende te zijn. Op de foto gekandelaberde bomen en de te kappen bomen. Omdat de aanvragen nauwelijks gemotiveerd waren, is de gemeente gaan zoeken naar argumenten. Zo bleek de eik bij nr 304 ineens een ‘plakoksel’ te hebben waardoor mogelijk een deel kan afbreken. Het vermijden van risico, hoe klein ook, blijkt doorslaggevend voor de gemeente. Een andere eik bij 304 kon gered worden.

Kandelaberen
Andere bomen in de wijk (platanen) zullen worden gesnoeid (bij nr 386 en naast 358, 511). Bij het schuurtje van nr 358 staan twee platanen die tientallen jaren oud zijn. Een van deze bomen wordt gekapt, de andere dus gesnoeid. Één bewoonster had het stadsdeel gevraagd beide bomen in het plantsoen te kappen vanwege schaduw in haar tuintje. De gemeente heeft dit aangevuld door te stellen dat de wortels mogelijk schade veroorzaken aan het schuurtje en dat de bomen (die de gemeente zelf daar geplant heeft) te dicht op elkaar staan.

De bomen bij nr 386, 358, 511 en een boom bij nr 355 zouden aanvankelijk ‘gekandelaberd’ worden. Bij deze snoeiwijze (voorbeelden hiervan zijn te vinden aan het begin en het eind van de toegangsweg naar Kantershof –zie ook de foto-). Een groep bewoners heeft gedaan gekregen dat de bomen slechts gesnoeid worden (minder dan 20 procent wordt eraf gehaald). De gemeente heeft bij een schouw toegegeven dat de eerdere wijze van kandelaberen te ver is doorgevoerd vanwege gebrek aan toezicht.

Begin dit jaar kwamen bewoners toevallig achter de voorgenomen kap en kandelaberplannen. De gemeente publiceert aangevraagde en verleende vergunningen niet meer via gedrukte media als de Echo, zodat zeer weinigen hiervan op de hoogte zijn. De tegenstanders voerden aan dat al veel bomen voor de aanleg van de A9 gerooid zijn en zuinigheid op het volwassen groen geboden is. De bezwaarmakers waren verbaasd en teleurgesteld dat individuele bewoners zonder veel moeite of motivatie bomen kunnen laten kappen waar anderen in hun omgeving veel plezier aan ontlenen. Dit staat in schril contrast tot de inspanningen die andere bewoners moeten leveren (bezwaarschriften schrijven, naar hoorzittingen toe) voor het behoud van groen in de wijk. De Bewonersbelangenvereniging Kantershof houdt zich afzijdig in deze kwestie.

In januari/februari worden twee bomen gekapt: bij 358 (plataan) en 565 (een berk). Hier zouden eerst alle berken naast het huis worden gekapt. Waarom dit nu niet gebeurt is onduidelijk.

Bewoners kunnen zich abonneren op aangevraagde vergunningen via www.amsterdam,nl/bekendmakingen of www.overheid.nl Uw mening over bovengenoemde gang van zaken kunt u kenbaar maken aan onderhoud.bijlmeroost@amsterdam.nl of via een mail aan verantwoordelijk portefeuillehouder Andro Bottse: a.bottse@amsterdam.nl

Hierbij de plattegrond.

2 reacties op “Bomenkap en -snoei in de wijk”

  1. Hier een reactie van een blije bewoner van 304. Eindelijk licht in huis. Nog wel even deze herfst zeker 25 vuilniszakken blad opgeveegd. De boom was mooi maar zijn wortels waren mijn fundering al aan het kapotmaken. Altijd donker en bladeren en eikels in de tuin, deze zomer opnieuw bestraat, maar tegels zijn alweer groen. Andere planten in de tuin doen het amper doordat de geliefde eik al het licht wegnam. Raar dat de mevrouw die dit stuk heeft geschreven nooit even heeft aangeboden om te helpen deze bladeren weg te vegen en een financiele bijdrage in mijn stook en electra kosten te geven. De andere eik heeft ze de kapvergunning tegen gehouden, maar bij deze stel ik u wel aansprakelijk, dat wanneer deze boom bij storm op mijn huis valt, ik zowel u als de gemeente hiervoor verantwoordelijk hou.
    Mijn laatste tip aan u is om u bezig te houden met belangrijkere dingen in het leven in plaats van bewoners die overlast van bomen hebben te treineren. Ga lekker naar het tuincentrum en plant een boom in uw tuin
    Vr groet
    J. Zweerus
    Het lijkt mij dat wanneer je al je energie in behoudt van bomen steekt je ook hier je bijdrage in kan leveren. Tevens denk ik dat wanneer je zoveel van bomen houdt je ook wel een boom in je eigen tuin kunt planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *