Bijlmer Museum ‘culinair’ geopend

Op zondag 30 april is op feestelijke wijze in de flat Grubbehoeve het Bijlmer Museum geopend. De eerste expositie behelst de eerste 20-25 jaar van wat eens de Stad van de Toekomst heette. Foto’s laten de groene betonstad van toen zien: de verhoogde wegen, de garages, de winkelcentra en de woonblokken in een park. Een aangezicht dat momenteel grotendeels gesloopt is.

De toeschouwer maakt ook kennis met de mensen, die de Bijlmer toen bevolkten en er vooral hun eigen dingen deden, met vrolijke festivals, eigen activiteiten in eigen ruimten en bijvoorbeeld illegale huiskamer-kroegen. Het gros van de foto’s werd geleverd door Gerrit Hols, die jarenlang voor de Nieuwe Bijlmer werkte, het wekelijkse huis-aan-huis blad. Er zijn verder video’s, met onder andere uitzendingen van de Lokale Omroep Bijlmermeer (1975-1978) en archiefdozen vol bewonerskrantjes, actiepamfletten, kaarten en nota’s.

Onder het genot van een gezamenlijke maaltijd -zoals die in de jaren ’70 geserveerd werd- werd het een gezellige boel. Zie verder de website en een mooi verslag in het Parool. Foto: Bijlmer Museum (op de achtergrond Henno Eggenkamp, initiatiefnemer en ‘directeur’ van het Bijlmer Museum, op de voorgrond links Jaap Ruijgers, voormalig stadsdeelvoorzitter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *