Bijlmer Meer: vitrine van Zuidoost

Op 12 maart opent Imagine IC, in opdracht van Stadsdeel Zuidoost, de tentoonstelling: ‘Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost.’ Voor Bijlmer Meer is een nieuwe collectie van verhalen en spullen bijeen gebracht door mensen uit de buurt. In de tentoonstelling presenteren zij hun archieven en objecten. Hiernaast zijn ook items uit de beeld- en geluidscollectie van Imagine IC en bruiklenen van het ING bedrijfsarchief, Museum Vrolik, het Ajax Museum en het Stadsarchief Amsterdam gebruikt. De tentoonstelling is op de boekenvloer van het huis dat Imagine IC deelt met de openbare bibliotheek Bijlmer-centrum.

Bijlmer Meer zoekt en vertelt vele verhalen van de Bijlmer. Of je er nou woont, werkt of liever nooit komt, er zijn er altijd meer dan jij kent. De Bijlmer is een stad van de toekomst of een getto. Een multiculturele modelwijk of een vestigingslocatie van grote bedrijven. Een ramp-plek of een idyllische polder.

De Bijlmer is bovendien het centrum van een stadsdeel dat groter is dan deze buurt. Beelden van de Bijlmer kleuren ook Driemond of Gaasperdam. Tegelijkertijd worden uit deze buurten weer andere beelden naast die van de Bijlmer gelegd.

In Bijlmer Meer delen mensen uit heel Zuidoost hun herinneringen en ervaringen in het stadsdeel. Hun verhalen raken ook aan grote geschiedenissen als die van de het slavernijverleden, de Bijlmerramp, de industrialisering of de inpoldering.

Participatie
In grotere en kleinere bijeenkomsten praten deelnemers van Bijlmer Meer over hun dagelijks leven. Over tradities die van ver zijn meegenomen of ter plaatse zijn geboren. Over gewoontes en geluiden. Over hoe het vroeger was en nu.

Onder de deelnemers zijn jongeren, ambtenaren, activisten, heemkundigen, theatermakers en ondernemers. In de gesprekken worden belangrijke thema’s verkend, komen archieven en objecten in beeld voor de verzameling Bijlmer Meer en wordt de voortgang van het project gemonitord.

Bijlmer Meer wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuidoost en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Imagine IC werkt voor  Bijlmer Meer samen met het Meertens Instituut.  Zie ook de (nog lege) Facebookpagina.

Imagine IC is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de HEMA: Frankemaheerd 2 (ZOMIXED gebouw), samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Bijlmercentrum.

1102 AN Amsterdam
T: 020 489 48 66

Openingstijden OBA Bijlmer

Maandag 14:00 – 17:30 uur; dinsdag gesloten; woensdag 10:00 – 17:30 uur; donderdag 14:00 – 20:00 uur; vrijdag 10:00 – 17:30 uur; zaterdag 11:00 – 16:00 uur; zondag gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *