De Bijlmer is wel zo eigenzinnig, dat ze vele kunstenaars verleidt haar te schilderen of te fotograferen. En dat gebeurt ook volop. Het was voor het Bijlmer Museum een goede reden om rond een aantal van hen een bijzondere expositie te maken. Gekozen is voor kunstenaars die in de Bijlmer woonachtig zijn en een drietal van hen en zeker niet de minsten – Fer Bank, Rogier Wagenvoort en Ruud Meulmeester – bleken nog nooit in de Bijlmer geëxposeerd te hebben.
In Bijlmer Concrete zie je de Bijlmer door de ogen van mensen, die er verblijven en vooral geïnspireerd worden door de gebouwde omgeving, hoewel ook het portret niet ontbreekt.
Tijdens de expo, op de slotdag, zullen wij ook nog de Bijlmer Opera laten zien, eind jaren ‘90 gecomponeerd en geschreven door Jacques en Fer Bank, die zich meer dan verwonderden over het welbevinden van hun woonwijk. De opera ging januari 2000 in première in Theater Bellevue te Amsterdam, waarbij het indertijd beroemde orkest De Volharding de muziek van Jacques speelde. De opera werd nooit in de Bijlmer opgevoerd. Het toenmalige stadsdeel-bestuur weigerde zelfs alle medewerking.
Wij zullen de opera via het videoscherm opnieuw tot leven blazen:
28 oktober 2018 vanaf 16.00 uur.
Bijlmer Concrete wordt op zaterdag 6 oktober, 16.00 uur, officieel geopend. Spreker is Evert Verhagen, die in de jaren van de grote verloedering, de jaren ‘80, als bewoner en ambtenaar bij de revisie van de Bijlmer betrokken was. Hij was bestuurder bij het wijkopbouworgaan de Swob en mede verantwoordelijk voor het Bijlmer symposium in 1983. Als ambtenaar werkte hij op het Projectbureau Hoogbouw Bijlmermeer. Later was hij de verantwoordelijk ambtenaar voor het meer dan succesvolle Westerpark-project.
De expo loopt door tot en met zondag 28 oktober. De expo is geopend van woensdag t/m zondag van 12 tot 18 uur. De locatie is: BijlmerMuseum/vh de Nachtegaal, Grubbehoeve 38 bg, 1103 GH Amsterdam Zuidoost, een paar honderd meter gelegen van metrostation Ganzenhoef (lijn 53).
DE EXPOSANTEN:
FER BANK woont al sinds ‘71 in de Bijlmer, eerst in Gliphoeve, later in Kelbergen. Vanaf 1987 produceerde hij o.a. 1000 portretten van mensen op straat, in de winkel of bijvoorbeeld de metro. Hij schilderde ze in olieverf, bewerkte ze in de computer of vervaardigde ze geheel digitaal. Hij maakte ook 33 series van telkens 100 foto’s, die in de computer van aangezicht werden veranderd. Een serie speelt zich af in de Borinage woning van Vincent van Gogh, die daar besloot om schilder te worden. En er is dus een serie over de Bijlmer, die op Bijlmer Concrete vertoond wordt.
Fer Bank kreeg zijn opleiding als kunstenaar op ‘Academie ‘63 ‘ in Haarlem. Tot 1987 was hij niet alleen schilder, maar evenzo heel actief als schrijver en regisseur bij diverse toneelgezelschappen. Hij verzorgde o.a. ook het libretto voor de Bijlmer Opera van zijn broer Jacques, die er de muziek voor schreef. Zijn autobiografie in beeld is te zien op de website: www.ferf.nl
ROGIER WAGENVOORT noemt zichzelf een (foto)realist. En dus schildert met grote nauwkeurigheid een zeer herkenbare Bijlmer, de stad waar hij woont en die liefheeft. Hij vereeuwigt zowel het alledaagse, waar men veelal aan voorbij sloopt, maar ook de afbraak van de Stad der Toekomst en de graffiti die de Bijlmer ging sieren. Hij is tenslotte ook een kunstenaar die de straatkunst van de hiphop in de jaren ‘80 omarmde.
Rogier Wagenvoort werd in ‘73 geboren, volgde een lerarenopleiding tekenen en studeerde in 2004 af aan de Wackers Academie.
RUUD MEULMEESTER is een fotograaf, die zowel analoog als digitaal werkt. Hij is vooral portret-fotograaf, op zoek naar de authentieke mens. De foto’s op deze expo komen uit de serie Bijlmer Tijdgenoten, niet geheel toevallig allemaal bewoners van de flat Grubbehoeve.
Ruud fotografeert al heel zijn leven, maar besloot op z’n 58ste een opleiding te volgen. Onlangs, op z’n 61ste, studeerde hij af aan de Amsterdamse fotovakschool. ‘Bijlmer Tijdgenoten’ is zijn meesterproef.
Mijn Kunst – CBK
Het Centrum voor Beeldende Kunst organiseert al vele jaren een expositie met kunstenaars uit Zuidoost, waarvoor een selectie plaats vindt. Vanwege 50 jaar Bijlmer werd er dit jaar voor gekozen om de deelnemers een Bijlmer kunstwerk te laten maken. Dat leverde mooie werken op. Op Bijlmer Concrete presenteren wij een 4-tal schilderijen en een foto nogmaals aan het publiek. Ze werden gemaakt door Ruud van der Duin, Henk Janzen, David Rhemrev, Herma Brouwer en Dirk van Someren.
RUUD VAN DER DUIN won in 2012 de juryprijs van de jaarlijkse wedstrijd Mijn Kunst. Van het gewonnen geld schafte hij zich goed materiaal aan en ging serieus als schilder aan te slag. Hij verkocht werk en kreeg exposities.
Op Bijlmer Concrete vertoont hij ‘De Bijlmer: als een Feniks uit haar as herrezen’, dat hij voor Mijn Kunst 2018 instuurde en door collega schilders hogelijk werd gewaardeerd.
HENK JANZEN (1950) vindt zijn grote voorbeelden in de magische realisten en surrealisten als Jan Mankes, Dick Ket, Margritte en Pijke Koch. Foto’s zijn vaak zijn voorbeeld, want ‘het beeld moet kloppen’. De omgeving waarin hij zijn figuren plaatst, is evenwel een andere dan op de foto. De ene keer levert dat een komisch beeld op, de andere keer ontstaat vervreemding. Zijn motto is tenslotte: ‘Realisme kan van alles zijn, behalve de realiteit’.
Henk kreeg les van kunstenaars als Hans Massée, Guus Glass en Jet Violier. Hij werkt met olieverf en pastel, en maakt grafiek. Zijn nieuwe werk is vanaf november te zien in De Nieuwe Coenen.
DIRK VAN SOMEREN is vooral een schilder omdat ‘het spelen met verf ’ hem uitdaagt en hij wil ook alle kanten op. “Ik blijf experimenteren en zoeken; alles staat open, nog steeds. Het nieuwe blijft me boeien. Ik heb geen idee waarheen, en wil het ook niet weten. Het is net als reizen, je kan alle kanten op en ik wil me niet te veel vastleggen.”
Op Bijlmer Concrete is hij aanwezig met ‘Bijlmer perspectief’: een tweeluik met links de oude en rechts de nieuwe Bijlmer.
Dirk van Someren leerde het vak op de Amsterdamse Grafische School en de Gerrit Rietveld Academie (gebonden grafiek). Het bracht hem o.a. een baan als ontwerper van verpakkingen.15 jaar geleden begon hij met vrij werk en beschikt nu over een eigen studio in Weesp. Hij verkoopt regelmatig en exposeerde in galeries en musea.
Er hangen ook nog werkstukken van fotografe HERMA BROUWER en schilder DAVID RHEMREV.