Bewoners verzetten zich tegen het inkorten van buslijn 41

Bewoners verzetten zich tegen het inkorten van Buslijn 41! Jo Blom is het zat.  “Ik zal niet rusten voordat bus 41 weer rechtsaf rijdt bij de Kruislaan in Diemen richting de Middenweg.” 

Buslijn 41 reed van Amsterdam Zuidoost via Duivendrecht tot aan Amsterdam Muiderpoort. Maar op 8 december 2023 is er een nieuwe dienstregeling ingegaan: https://www.gvb.nl/2024

De buslijn is toen ingekort door het GVB (Gemeentelijk Vervoerbedrijf) , tot groot verdriet van vele inwoners van Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht.  De bus is nu ingekort tot aan het Amstelstation.

“Er zijn een hele hoop mensen die daar de dupe van zijn geworden.” Gerda Silvester, Niek Hering en Jo Blom hebben hierover ingesproken op de raadsvergadering van Stadsdeelcommissie Zuidoost op 19 december.  Gemeenteraadslid van Amsterdam, Farley Asruf van de Partij van de Arbeid en mede K-buurt bewoner, heeft vragen gesteld en een motie ingediend. 

Een van de insprekers van de avond, Jo Blom, ervaart persoonlijk wekelijks de ellende van de inmiddels ingekorte buslijn. Ook zijn er veel mensen die haar aanschieten.

Daar vertelde ze op de inspraakavond ook over. 

“Ja, ik kan het niet helpen, ik word hier emotioneel van. Als ik een mevrouw met ALS zie lopen, huilend omdat ze niet meer naar de Dappermarkt kan. Vreselijk die mevrouw -ik krijg er weer tranen in mijn ogen van- Die mevrouw die kan niet naar de halte komen, die kan niet overstappen. 

Zuidoost is nu afgesloten van de enige lijn naar Amsterdam Watergraafsmeer/ Oost.  Dit kan niet de bedoeling zijn. Want Amsterdam wil juist de boel bij elkaar houden: de stadsdelen betrekken bij de stad, binnen de ring. 

Paniekerige wanhoopskreten komen er van jong tot oud. 

Over lastige overstappen. Steeds meer passagiers van het GVB realiseren zich met de nieuwe dienstregeling van 8 december 2023 hoe ernstig gedupeerd ze zijn. 

Allemaal onnodig gecreëerd overstap gedoe. 

Passagiers op deze lijn benadrukken dat het weinige vertrouwen in de overheid hiermee  nog extra wantrouwen opwekt.” 

“De dwaze routeverandering” noemt mevrouw Blom, een gepensioneerde lerares, het.  

“Je ziet de scholieren met die enorme rugtassen, zie je die stakkers rennen naar de volgende bus. Iedereen is er uit na het Amstelstation, en dan sta je daar, allemaal wachten op je aansluiting, is allemaal heel raar geregeld.”

“Toen wij het protest tegen de inkorting van bus 41 ophingen in de hokjes, kwam de veegwagen van het GVB meteen onze mededeling weghalen.

“Echt verschrikkelijk, waarom wordt er niet naar de passagiers geluisterd in een tijd dat participatie gewoon is.”

Gerda Silverster heeft ook op de inspraakavond haar verhaal verteld. Ze heeft kraakhelder uitgelegd dat de bus langs meerdere 55-plus complexen rijdt. Voor vele senioren is deze buslijn een goede manier om naar de volgende punten te rijden: de Dappermarkt, het Frankendaelpark, het Oostpoort winkelcentrum en de winkelstraat, het OLVG (met 1 overstap te bereiken).

Maar één van haar meest gehoorde klachten is dat de hoofdingang van de Nieuwe Ooster niet meer direct te bereiken is nu. 

“Voor veel senioren is dit een rustpunt”, vertelt ze. “Om een graf te bezoeken en bloemen te leggen, maar meer nog om geliefden, vrienden of familieleden te kunnen begraven.”

Hoe kan je nou nog zo lang mogelijk zelfstandig wonen als je bijvoorbeeld dit soort haltes laat vervallen? Op deze manier ontneem je de senioren in Duivendrecht en Amsterdam Zuidoost een groot deel van hun vrijheid en hun zelfstandigheid, vindt mevrouw Silvester.

Net als mevrouw Blom maakt mevrouw Silverster zich ook zorgen om de vele jongeren die in Amsterdam Zuidoost wonen en in Amsterdam Oost op school zitten. 

“Omdat deze kinderen nu moeten overstappen zijn ze langer onderweg en ze lopen ook nog de kans dat ze hun aansluiting missen.” Mevrouw Silverster sluit af met te zeggen:

‘Geef om de bewoners, en geef ons weer bus 41 van Holendrecht naar Muiderpoort!” 

Mevrouw Blom heeft nog onlangs een “red Bus 41- briefje” in een bushokje zien hangen met een QR-code erop die je kan scannen, zodat je op die manier ook de petitie digitaal kan ondertekenen met je telefoon.

“Ik vind het een beetje een raadsel wie die foldertjes heeft opgehangen, ik ben ze wel heel dankbaar moet ik zeggen. Gelukkig laten ze deze flyers wel hangen voor nu.” licht mevrouw Blom nog telefonisch toe. Ik zal niet rusten voordat bus 41 rechtsaf gaat bij de Kruislaan”, zegt ze strijdbaar. Op de vraag waar ze haar activistische manier van handelen vandaan heeft antwoordt ze twijfelend. “Ik denk dat ik niet zo goed tegen onrecht kan. ”

En toen iedereen aan het mopperen was op die ingekorte buslijn, dacht ik “En nu ga ik er dan ook iets mee doen, dit kan zo niet langer.”

verdere belangrijke informatie over dit onderwerp:

belangrijke bijeenkomsten :

actie bespreking

datum: 29 januari 2024 
tijd: 20:00
locatie: Rijksstraatweg 216 Duivendrecht
(het is een woonhuis tegenover eetcafé Lotgenoten)
inspreekavond bij Stadsdeelcommissie Amsterdam Stopera
datum: 5 maart 2024 
aanvang: 18:30
locatie: Stadsloket centrum gemeente Amsterdam

Onderteken onderstaande petitie :

Red Route 41 van Holendrecht tot en met Muiderpoort
https://petities.nl/petitions/red-bus-41-van-holendrecht-tot-en-met-muiderpoort?locale=nl
adres Rijksstraat weg 216 Amsterdam

adres gemeente Amsterdam, stadkantoor centrum, de Stopera

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *