Bevrijdingslunch op 5 mei

Op 5 mei wordt een Bevrijdingslunch georganiseerd in het SouthEast-gebouw door het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost in samenwerking met stichting ProFor, het Orion College Zuidoost en het Cultureel Educatief Centrum.
De lunch wordt bereid door leerlingen van het Orion College. Voorafgaand hieraan vindt de jaarlijkse Madurolezing plaats. De host voor deze dag is Egbert Alejandro Juliana.

De Madurolezing geeft aandacht aan verzetsstrijders uit de West, die tegen de stroom in moedige keuzes maakten en streden voor rechten en vrijheden zoals vastgelegd in de universele verklaring van de rechten van de mens. Dit jaar staat de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury centraal.
Wie is deze verzetsheld? Een jongeman (zie foto) van nauwelijks 20 jaar, die zich actief inzette voor de vrijheid. Boy Ecury studeerde in Nederland tijdens Wereldoorlog-II en hij en zijn vrienden beschouwden de jodendeportaties als uiterste vorm van discriminatie en als het grootste onrecht dat zij zich konden indenken.
In 1944 werd Boy door de Duitsers gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. Ook vandaag de dag zijn uitsluiting, discriminatie en beperkte kansen als immigrant nog steeds actueel.
De Madurolezing wordt uitgesproken door Giselle Ecury. Ook de heer J.D.E. Yrausquin, gevolmachtigde minister van Aruba, zal spreken.
Tijdens het evenement zullen Antilliaanse studenten in Nederland een debat voeren onder leiding van Tanja Fraai.
Leerlingen van de bassischool Samenspel exposeren vanaf 5 mei gedichten tegen de achtergrond van het portret van Boy Ecury.

Het evenement en de lunch vinden plaats in het atrium van het CEC-gebouw. Inloop is om 11.30 uur. Het programma start om 12.00 uur en eindigt om 15.00 uur.

Aanmelden is verplicht via de email of per telefoon.
Mailadres: brievenaanboy@gmail.com of bel 020 6902626 of 06 53289302.

SouthEast-gebouw: Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam Zuidoost, nabij Metro-station Ganzenhoef. Het gebouw is te bereiken met Metro 53, bus 41, en bus 66 en er is (betaalde) parkeergelegenheid.

Tekst en beeld: 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *