Architectuurwandeling door de Bijlmer

STADSWANDELINGEN door de Bijlmer waarbij duidelijk wordt wat en waar het mis ging bij het eerste ontwerp. Startpunt OBA Bijlmer, Frankemaheerd 2, eindpunt elders. Zaterdag 10 oktober aanvang 13.00 uur.

Toen in 1968 de eerste bewoners de splinternieuwe flats in de Bijlmer betrokken, dacht men het hoogtepunt van de moderne, op comfort en leefkwaliteit gerichte woningbouw bereikt te hebben. In de Bijlmermeer zou een satellietstad ontstaan voor ruim 100.000 Amsterdammers. De woonomgeving zou groen, rustig en veilig zijn, het maaiveld was autovrij door de scheiding van verkeersstromen. Bewoners konden via overdekte passages van hun woning naar de garage lopen, de woningen hadden moderne snufjes zoals vuilstortkokers.
Binnen 10 jaar was de modernistische droom achterhaald en in 1986 werd al over sloop en nieuwbouw gesproken. Wat en waar ging het mis? En welke kwaliteiten had en heeft de Bijlmer? In 1992 is een grootscheepse herstructureringsoperatie in gang gezet. Tot 2011 zijn zevenduizend woningen gesloopt, daarvoor in de plaats zijn ruim 5.000 voornamelijk in laagbouw uitgevoerde woningen gekomen. Delen van de oude honingraatflats zijn geïntegreerd in de nieuwbouw.

In de K-buurt – het Bijlmermuseum – zijn de oude flats trots blijven staan. Flat Kleiburg – ‘de Flat’ genoemd – wordt door klussers opgeknapt en is nu al een groot succes. De ArenA Boulevard, Amsterdamse Poort en het Mandelapark zorgen voor levendigheid.
De Bijlmer beleeft zijn tweede jeugd, dat wordt op deze wandeling zeker duidelijk. Beleef de tweede jeugd van Bijlmermeer.
OBA-pashouders betalen € 7,50 (normale tarief is € 12,50)

Reserveren is verplicht. Bel 020-697 99 16 of mail bijlmer@oba.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *