AGG wil geen levensgevaarlijke oversteek op tunneldak A9

Sinds enige maanden is duidelijk dat het park op het tunneldak niet zal bestaan uit twee delen maar uit drie: naast de Gooiseweg wordt het park ook nog doorsneden door een (verhoogde) autoweg, de Huntumdreef. Het blijkt dat de gemeente in 2016 een besluit heeft genomen waar de AGG (Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg) niet van op de hoogte was. Dit besluit houdt in dat de druk bereden Huntumdreef, die verboden is voor voetgangers, slechts een voetgangersoversteekplaats krijgt met kanalisatiestrepen: dus geen zebrapad,  geen verkeerslichten (op afroep) en geen drempels.
Het wordt voor de parkgebruikers een heel gevaarlijke oversteek waar zij geen enkele wettelijk bescherming hebben en waar de auto’s altijd voorrang hebben. De AGG (belangenbehartiger van bewoners van 14 bewonersverenigingen/groepen rondom het tunnelpark), vindt deze uitvoering van de oversteek onacceptabel en dringt al maanden bij de gemeente aan op de volgende voorzieningen:

–        Een zebrapad i.p.v. een voetgangersoversteek met kanalisatiestrepen

–        Verkeerslichteninstallatie (op afroep)

–        Drempels

–        Duidelijke borden en markeringen.

Huntumdreef straks (links) en nu. Foto’s RWS. Zie voor groter beeld: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere/?work=omgeving-huntumdreef#.YFcitq9KhPY

Tot nu toe heeft de AGG niets bij de gemeente bereikt. De verkeersdeskundige van de gemeente vindt de gekozen oversteek veilig genoeg. De werkzaamheden aan de Huntumdreef beginnen medio april. De tijd dringt.

De AGG heeft  contact opgenomen met de leden van de Stadsdeelcommissie en de PvdA, de VVD en Groen Links zijn  in actie gekomen. Op verzoek van enkele partijen wordt de voetgangersoversteekplaats Huntumdreef in de stadsdeelcommissievergadering van 25 maart behandeld ondanks het feit dat de gemeente het genomen besluit niet terug wil draaien.  De AGG zal tijdens deze online-vergadering inspreken.

De AGG heeft op 18 maart tellingen op de Huntumdreef verricht. Dit resulteert in de volgende aantallen:

–        Van 13.00 tot 14.00 uur:    891 voertuigen

–        Van 16.30 tot 17.30 uur: 1.025 voertuigen.

En de gemeente houdt vol dat de Huntumdreef een rustige autoweg is!

In de lengterichting kom je op het tunnelpark van oost naar west kruisingen van twee autowegen en vele fietspaden tegen. Het park bestaat eigenlijk uit twee parkjes, waarvan het meest westelijke deel een gelijkvloerse kruising met de Huntumdreef/Meerkerkdreef heeft. In de H-buurt is bewust gekozen voor ongelijkvloerse kruisingen van autowegen met fiets en voetpaden. De Huntumdreef is zo’n weg waar automobilisten nergens voetgangers en fietsers tegenkomen. Het is een drukke weg met soms meer dan 1000 voertuigen per uur, met bussen, ambulances, politie en brandweer bewegingen.

Het park wordt een speelpark, voor kinderen en volwassenen, je moet er toch niet aan denken dat je kind zomaar op een skatebord of fietsje nietsvermoedend de weg oversteekt waar de maximum snelheid van 50 km per uur een utopie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *