Wil je meer weten over de Hindostaanse geschiedenis?

Sarnámihuis en Simud organiseren op 3 oktober 2021 een bijeenkomst over Hindostaanse geschiedenis en identiteit met drie sprekers:

Radjinder Bhagwanbali over de tot koelie gemaakten;

Sandew Hira over de Calcuttabrieven;

Amar Soekhlal over op zoek naar familie in India;

Jagroep Narain over Simud.

De Calcutta brieven zijn een verzameling brieven van autoriteiten in Suriname met autoriteiten in India en elders met informatie over de families in India en Suriname gedurende de periode van 1873- 1940. De informatie geeft een aangrijpend beeld van het dagelijkse leven van Hindostanen in Suriname. Vooruitlopend op de publicatie geeft Sandew Hira een inzicht in de brieven.

In zijn boek De tot koelie gemaakten beschrijft Dr. Drs Bhagwanbali de schrijnende omstandigheden waarin Hindostanen moesten werken, wonen en leven. Het staat vol met rauwe en pijnlijke anekdotes die na opsporing uit archieven tevoorschijn kwamen. Hij noemt voorbeelden van gedwongen prostitutie en de straffen die volgden op de onwil om te werken. Hij concludeert dan ook dat zweepslagen als straf heel gewoon waren. Dr. R. Bhagwanbali geeft een samenvatting van zijn onderzoek.

Amar Soekhlal vertelt over de plannen van het Sarnámihuis om Hindostanen te helpen die in India op zoek zijn naar familie. Hij gaat daarbij in op de ervaringen met het zoeken naar familielieden in India.

Na de inleiding is er gelegenheid tot vragen en discussie. Kijk hier voor aanmelding en meer info.

Adres: Kormelinkweg 1, 1104 NP Amsterdam

Entree: gratis

Tijd: 15.00-18.00 uur. Na afloop warme maaltijd beschikbaar. Inloop 14.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *