Wat willen we bewaren van garage Kempering?

Op 7 november in de ochtend houdt Imagine IC een schouw van garage Kempering.  De garage wordt gesloopt en in deze schouw wil de erfgoedorganisatie met betrokkenen kijken of er wel/niet iets gespaard moet blijven en waarom. Genoemd zijn bijv. de graffiti. Onder meer de aannemer en een stadsdeelbestuurder zijn er bij.

Wat gespaard wordt komt of terug in de nieuwbouw of wordt toegevoegd aan collecties van erfgoedinstellingen/ musea.  Er is de afgelopen jaren veel tijd besteed aan ideeën/plannen om garage Kempering in stadsdeel Amsterdam Zuidoost te behouden. Uiteindelijk is er door de gemeente Amsterdam besloten de garage te slopen. Dat is onomkeerbaar, maar samen met u wil Imagine IC het traject ingaan om delen van de garage te behouden.

De bedoeling is dat er mogelijk delen van de garage door u – een groep betrokkenen, omwonenden, activisten en erfgoedprofessionals – geselecteerd worden en mogelijk worden opgenomen in de nieuwbouw die er te zijner tijd komt en/of in collecties van erfgoedinstellingen/musea in Amsterdam (Zuidoost).
We hebben dit plan/idee bij De Gemeente Stadsdeel Amsterdam Zuidoost neergelegd en zij ondersteunen dit initiatief. In een later stadium na de schouw willen we met u doorpraten over hoe dit verder vorm zou moeten krijgen.

Donderdag 7 november van 09:30 – 12:30 uur.  We verzamelen in de kerk rechtsonder garage Kempering, Kraaiennest 120, 1104 CH Amsterdam. Graag aanmelden bij: redactie2@imagineic.nl

Lees meer: https://imagineic.nl/projecten/kempering-modern-monument/

2 reacties op “Wat willen we bewaren van garage Kempering?”

 1. De komende sloop van deze parkeerarage vind ik nog steeds een misser.

  De combinatie van het concept World of Food, de shopperhal uit de Amsterdamse Poort en de Heesterveld Hub samen in de Parkeergarage is mijn idee voor dit gebouw.

  Er liggen van verschillende politieke partijen en bestuurders plannen voor de realisatie van een hernieuwde parkeergarage!

  De fabel dat het gebouw te duur is geloof ik niet. Er heeft al jaren geen onderhoud en/of beheer plaatsgevonden. Maar het ontbreekt aan werkelijke wil tot investeren in de Bijlmermeer.

  Ik schreef eerder al over de mogelijkheden van de parkeergarages in de K-buurt:

  https://robalberts.wordpress.com/2014/06/20/wonen-werken-en-winkels-in-de-k-buurt-amsterdam-zuidoost/

  https://robalberts.wordpress.com/2014/06/20/vlaams-gas-met-vermaak-en-vertier-mogelijkheden-voor-de-parkeergarage-kleiburg/

  Bezorgde groet,

 2. Deze garage is niet de moeite waard om er iets van te bewaren! De garafiti is niet mooi en ook niet aangebrachte toen de garage volop werd gebruikt. In tegendeel, het is eerder uit protest “verfraaid” om aandacht te geven aan het verval. Gemeente, aannemers en investeerders hebben ruimschoots de tijd gehad om te bedenken wat te doen met de oude garage.

  Direct omwonenden willen vernieuwing en modernisering. World of food is een geweldig concept van eten en uitgaan bijeen. Maar wat er staat, als gebouw is er armoedig neergezet. Ze hadden het net zo mooi moeten afwerken als de Foodhallen in Amsterdam West!
  Tevens verdient deze omgeving – als laatste wijk van vernieuwing van de Bijlmer – een explosieve transformatie! Men is moe van hoogbouw en Kraaiennest heeft al 4 torens die het hoogst zijn in de wijde omgeving.

  Deze 4 torens hadden een eigen garage. De bewoners van deze torens hebben er geen parkeerplek voor terug gehad. Gemeente laat deze wijk en veel te lang in de kou staan. De directe bewoners van de wijken Kralenbeek, Kempering en Klieverink willen dat gemeente de beloofde aantal parkeerplekken – voor de crisis van 2008 – ook realiseert, maar als er een flat met garage voor terug komt, dan wel naar de wensen van de bewoners !

  De Bijlmer – ook Kraaiennest – heeft hoogtij en glorie gekend. Ten tjde van deze welvaartsperioden waren alle garages goed bezet. De Bijlmer is weer hot ! Laten we dan ook de daarbij behorende gestalte ook gehoor aan geven !!!!

  Met vooruitstrevende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *