Vandaag herdenking Bijlmerramp

Op zondagavond 4 oktober 1992 voltrok zich in de Bijlmer een ramp die diepe littekens zou achterlaten. Een Israëlisch vrachtvliegtuig stort neer op de flats Groeneveen en Kruitberg.  43 mensen verliezen hierdoor het leven, waaronder de drie bemanningsleden van het vliegtuig. Vele anderen raken gewond.
Het ongeluk slaat een gat in de gevels van de flats die gedeeltelijk moeten worden gesloopt.

De boom die alles zag
De overlevenden en nabestaanden van de ramp richtten na de ramp een herdenkingsplaats in rondom ‘de boom die alles zag’, een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd. Rondom deze boom werden waxinelichtjes en foto’s geplaatst. Jaarlijks vindt hier een herdenking van de slachtoffers plaats. Tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol.

Vanaf 12.30 uur is er een bijeenkomst  bij de boom.  Om 13 uur is er een wandeling.

De stichting laat weten dat bij de herdenkingsbijeenkomst uitsluitend wordt stilgestaan bij de 43 slachtoffers van de vliegramp en hun nabestaanden.

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing en wethouder Rutger Groot Wassink zullen de herdenking namens de gemeente Amsterdam bijwonen. Hun aanwezigheid dient uitsluitend als blijk van respect en medeleven voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *