Tweede Kamer wil archief Bijlmervliegramp eerder openbaar

De Tweede Kamer wil dat geheime archiefstukken over de Bijlmervliegramp van 1992 op korte termijn openbaar worden gemaakt. Een motie hierover wordt vandaag 13 april  ingediend door ChristenUnie, BIJ1 en Pieter Omtzigt en kan rekenen op de steun van een ruime meerderheid in de Kamer. Op het archief van de voormalige Rijksluchtvaartdienst, die indertijd onderzoek deed naar de ramp, rust nu een geheimhouding van 75 jaar, die voortduurt tot het jaar 2068 op zijn vroegst.

Alle Tweede Kamerfracties zijn via mails dringend verzocht voor de motie voor openbaarmaking te stemmen. Deze mails zijn verzonden door Vincent Dekker (onderzoeksjournalist Trouw), Lony Wesseling (Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer), Tanja Jadnanansing (voorzitter Stadsdeel Zuidoost), Henk van de Belt (hulpverlener, lid Herdenkingscomité Vliegramp).

Debat openbaarmaking stukken vliegramp Bijlmer vandaag van 11:35 tot 11:50. https://tinyurl.com/2jpbumhm

Minister Harbers liet na indiening van de motie weten dat hij alle medewerking zal geven aan het het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het adviescollege kan het kabinet adviseren of er stukken zijn die toch openbaar gemaakt kunnen worden.

Harbers stuurt in mei een brief aan de Tweede Kamer over de voorwaarden waaronder het ACOI zijn onderzoek kan doen. De medewerkers zullen onder meer gescreend worden, voordat zij toegang tot de vertrouwelijke stukken krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *