Tennispark LTC Gaasperpark mogelijk eind dit jaar bij A9

Bewoners van Zuidoost krijgen er binnenkort een sportvoorziening bij. Tennisvereniging LTC Strandvliet verhuist namelijk naar het Gaasperpark, tegenover hotel Campanile en het Planetarium, in de flank van de A9. De club speelt nu nog op sportpark Strandvliet, vlakbij de Johan Cruijff Arena, vandaar de naam. Daar moet de vereniging plaatsmaken voor de gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern. Naar verwachting is het nieuwe tennispark in het najaar van 2022 klaar. De nieuwe naam is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk iets worden als LTC Gaasperpark.

Zie voor de locatie deze afbeelding: het rode vierkantje met witte stip.

Het nieuwe tennispark krijgt zes tennis- en twee padelbanen. Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld, omringd door wanden. In de planning wordt rekening gehouden met een uitbreidingsmogelijkheid naar acht tennisbanen en vier padelbanen in de nabije toekomst. Het tennispark wordt ingericht met veel bomen en groen, plus een clubhuis van 280 m2 met een terras. De Zuidooster architect Peter Dautzenberg maakte hiervoor het ontwerp.

Openbaar en toegankelijk
Momenteel wordt er grond gestort, verharding en wadi’s aangebracht omdat het terrein heel drassig kan zijn. Wat het tennispark bijzonder maakt, is de ruime opzet en het openbare karakter. Sportparken worden traditioneel alleen gebruikt door sportverenigingen. Dat is aan het veranderen. Sportparken hebben veel ruimte waar diverse functies een plek kunnen krijgen en waar omringende wijken de vruchten van kunnen plukken. Het tennispark bij het Gaasperpark wordt dan ook breder ingezet, als (kostbare) openbare ruimte waar naast sport ook plek is voor andere maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld door wandelroutes over het sport­park te laten lopen, door een aantal van de sportvelden toegankelijk te maken voor openbaar gebruik en door binnen- en buitenruimtes op het sportpark te benutten voor activiteiten die buiten de tennisvereniging georganiseerd worden.

Ontwerp van het clubgebouw

Inspraak buurt bij zoektocht naar nieuwe locatie
De gemeente en de vereniging hebben samen onderzoek gedaan naar de effecten van een tennispark op of rondom de Gaasperdammertunnel. Bij het aanwijzen van de nieuwe locatie is goed geluisterd naar buurtbewoners. Zij hebben aangegeven dat ze de komst van een nieuw sportpark wel zien zitten, maar liever niet in het nieuwe tunnel­dakpark. Ze vonden het sportpark daarvoor te groot (13,000 m2) en maakten zich zorgen over hinder van de baan­ver­­lichting. De gemeente denkt net buiten het tunneldakpark, langs de Loosdrechtdreef, de juiste plek gevonden te hebben. Hier is de lichthinder geen probleem omdat er rondom geen woningen zijn. Het ligt bovendien dicht bij metrohalte Gaasperplas, zodat het tennispark goed bereikbaar wordt. Het terrein ligt nu nog braak en was eerder in gebruik als tijdelijke bouw- en opslagplaats voor de bouw van de Gaasperdammertunnel.

Vereniging blij met kans
De vereniging is zelf ook blij met deze nieuwe plek. “De vereniging wou per se naar een nieuwe plek in Zuidoost verhuizen. Veel leden wonen al in de buurt en we voelen een grote verbondenheid met Zuidoost”, aldus voorzitter Duncan Waardenburg. “De nieuwe locatie ligt op een aantrekkelijke en centrale plek, midden tussen de Bijlmer aan de ene kant en Reigersbos, Gein en Holendrecht aan de andere kant. Met acht tennisbanen en vier padelbanen is er bovendien volop ruimte voor nieuwe leden. We hebben nu 350 leden en denken op de nieuwe plek te kunnen groeien tot ongeveer 800 leden.”

De werkzaamheden aan het park starten in september 2022. Het is de bedoeling dat de tennisbanen in het najaar van 2022 opengaan. Meer informatie vindt u hier.

Dit artikel verscheen eerder in het Geerdinkhof Bulletin van april 2022 en is met toestemming overgenomen. Auteur: Frank Waardenburg. Enkele zinnen zijn aangepast/aangevuld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *