Speel mee met taptoe-signaal op 4 mei

In het kader van het herdenkingsjaar 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog heeft het 4/5 mei Comité Amsterdam een uniek idee: Amsterdammers worden opgeroepen om in dit uitzonderlijke jaar het taptoe signaal met hun eigen instrument te spelen. Ter inspiratie is er een mooie, verstilde film waarin mensen op verschillende instrumenten het stuk spelen (op elkaar volgend, niet tegelijk). In de Nachtegaal Amsterdam Zuidoost zijn prachtige opnamen gemaakt met niemand minder dan Orville Breeveld.
Bij de opname werd het portret van Ru Paré in het beeldverhaal meegenomen. Orville Breeveld verloor zichzelf in het portret van de vrouw die 50 Joodse kinderen in veiligheid bracht en liet onderduiken. Bij de opening van de tentoonstelling op 6 november 2019 ‘De onderduikkinderen van tante Zus’ in het CEC te Amsterdam waren 3 onderduikkinderen aanwezig. Foto: Orville in v/h De Nachtegaal naast het portret van Ru Paré (door Herman Morssink uit Gouden Leeuw).

Speel mee op 4 mei 2020
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Bekijk en luister hieronder hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *