Ook al is Zuidoost een nieuw stadsdeel, er zijn wel degelijk jonge monumenten te bewonderen op Open Monumentendag (zaterdag 9 en zondag 10 september). In de EGK-buurt het Bijlmermuseum (buiten en binnen) en de flats Groenhoven en Gouden Leeuw. Ga mee met een rondleiding door het Bijlmer Museum of met architect en stedenbouwkundige Wouter Pocornie, geboren en getogen in de Bijlmer.
Er is ook een fietstour door de Bijlmer.
Ook kun je twee hele dagen terecht in het Zandkasteeel, de moeite waard, met rondleidingen.
of op bezoek gaan in Heesterveld. En B! music school en jeugdtheaterschool Zuidoost | Za/zo 14.00 – 17.00 uur.
Bijlmerquizz 2023
Tijdens de Open Monumentendag vindt ook de Bijlmer quizz plaats. De winnaar van de quizz ontvangt het boek ‘De Verguisde Stad’ met een handtekening van de auteur. Er is drank en eten, een uitgebreid Bijlmer Archief en er zijn video’s en films.
Bijlmermuseum, Grubbehoeve 38, zaterdag 9 september 17:00 uur
Sinds 2019 is een deel van Zuidoost beschermd stadsgezicht. In dit ‘Bijlmermuseum’ is nog goed te zien wat ruim 50 jaar geleden de bedoeling van de ontwerpers was: ‘hoogbouw op een tapijt van groen’ en een strikte scheiding tussen autoverkeer en leefomgeving. Kenmerkend is ook de honingraatvorm van de flatgebouwen.
Er zijn beide dagen mooie rondleidingen door het gebied. Op zaterdag kunt u meedoen aan een Bijlmer-quizz. Beiden dagen vanaf 10 uur open op zaterdag en 10.30 op zondag.
Bij goed weer is er buiten een terras en wordt binnen koffie geserveerd plus, lunches en warm eten. De zondag wordt eind van de middag afgesloten met live muziek. Adres: Grubbehoeve 38. Kijk hier voor alle info.
Emailadres Bijlmer Museum: bijlmerm@xs4all.nl
PROGRAMMA
14.00 uur: rondleiding
17.00 uur: Bijlmer quizz
19.00 uur: eten
zondag 10 september
11.00 uur: een lange documentaire over de flat Kleiburg
14.00 uur: rondleiding
16.30 uur: live muziek met Rodolfo Ravissant en Cees Koldijk
18.00 uur: eten
Er zijn ook twee Bijlmer boeken voor de verkoop: ‘De Verguisde Bijlmer’ ofwel de geschiedenis van de Bijlmer en ‘De Bijlmer in jaartallen’, respectievelijk voor 20 en 15 euro.
Tour langs Gouden Leeuw en Groenhoven
Deze wooncomplexen in een parkachtige omgeving laten goed zien wat de oorspronkelijke idealen van de Bijlmer waren. Auto’s zijn verbannen naar bijbehorende parkeergarages en glazen binnenstraten verbinden de verschillende onderdelen. Collectieve ruimten bieden de bewoners gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
Het park waarin De Gouden Leeuw en Groenhoven zijn gelegen draagt de naam van de architect van de beide gebouwen, Joop van Stigt. Deze was een van de voormannen van het structuralisme, een Nederlandse architectuurstroming waarin de menselijk maat, laagdrempeligheid en een speelse omgang met binnen- en buitenruimte en privacy en collectiviteit een belangrijke rol spelen. De geschakelde woontorens met portiekontsluiting zijn een vroege reactie op de grootschalige honingraatflats met galerijontsluiting elders in de Bijlmer, waarvan een deel nog moest worden gebouwd. Parkeergarages, verbindende binnenstraten, binnentuinen, atelier- en praktijkruimtes en een café fungeerden als collectieve ruimtes. Oorspronkelijk bedoeld voor de vrije huursector, werden de appartementen in De Gouden Leeuw en Groenhoven uiteindelijk verkocht als premiewoningen.
Tijdens deze rondleiding deelt Wouter Pocornie samen met andere experts de nodige ins en outs en biedt perspectieven op de context van deze nieuwe monumenten in Ganzenhoef.
Let op! Het startpunt van de tour is metrostation Ganzenhoef, gelegen aan de Bijlmerdreef. Za en zo tussen 14 en 17 uur.