Mevrouw Pinas wil een fijne en veilige buurt voor jongeren en senioren

In het kader van KmiddenCocratie is gesproken met mevrouw Pinas, al jaren actief in de buurt met en via Cirkel van Harmonie, De Salon in Kikkenstein, Koffieclub, Creaclub, Mantelzorg, kinderactiviteiten en meer. De link via zoom was lastig om op te zetten, vandaar dat er een connectie met de telefoon is gemaakt en in de zoommeeting ingezet. 

Punten en inzichten die in het gesprek naar boven kwamen

OVER TOEKOMST KBUURT Wat is volgens haar nodig in de Kbuurt van de Toekomst?

VEILIGE EN GOEDE SPEELPLEKKEN VOOR KINDEREN: Kinderen zijn de toekomst. Alle seizoenen, met een stukje moestuin erbij, een glijbaan, zandbak apart en waterbakje apart. Er is toezicht nodig en begeleiding. Je hebt in andere stadsdelen speeltuinverenigingen. Dat zou het waard zijn om naar te kijken. 

FOCUS OP JONGEREN: betaalbare woningen voor jongeren, Veel jongeren willen uit huis en een betaalbare woning vinden in de buurt, daarom moet het aanbod flink vergroot worden. Daarnaast hebben jongeren een grote behoefte om buitenshuis te studeren. Studieruimtes zijn daarom hard nodig. En ook werkruimte.

GOEDE FACILITEITEN VOOR SENIOREN Een deel zit in de Bontekraai, maar dit is niet genoeg, er is behoefte aan een uitbreiding van het aanbod. Er is een seniorencentrum nodig want nu kunnen ze niet bij elkaar komen vanwege Corona. Ook daar een Moestuin. Er komen ook senioren it zelfs Abcoude omdat het hier gezellig is. Faciliteer dat.

OVER ‘’LEVEN’’ IN DE BUURT, en de mannen op het plein

Er staan nu als experiment picknicktafels, ook bij Kikkenstein. Corona maakt samenkomen natuurlijk lastig. Maar het geeft verbroedering . Er zijn altijd mensen die denken dat het meteen allerlei verslaafden aantrekt, maar dat is in praktijk helemaal niet zo.

Wel wordt er overlast ervaren van de mannen die hangen op het plein voor de Bontekraai.

Bij NoLimit in Ganzenhoef heb je het ook. Mensen ergeren zich eraan dat deze mensen doelloos hangen. In deze tijden van Corona moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen.

IS DIT OP TERMIJN VERDWIJNEND OF BLIJFT DIT?

Je ziet nu al dat er ook volgende generaties zo leven en de groepsmannen van de toekomst worden. Die hebben eigen groepen, bijvoorbeeld de groep BBQ mannen van onder de metrobaan. 

BUITEN ZIJN ONDERDEEL VAN DE CULTUUR in de Surinaams / Caribische cultuur worden kinderen van jongs af geleerd vooral buiten te leven en te ontmoeten. ‘’ga buiten spelen’’ Je neemt mensen niet mee naar huis. Social life is buiten.

IS DIT ERG?  VEILIGHEIDSISSUE ?

(On)veiligheid is niet een issue, deze mannen zijn geen messentrekkers. Ze zijn luidruchtig, maar dat zijn we gewend, dat hoort erbij. Ze bieden soms zelfs aan mee te lopen naar huis vanaf de metro als het donker is.

Ze staan daar omdat ze in Kraaiennest nu geen andere ruimte hebben waar ze  zich even terug kunnen trekken met elkaar. Gezien de Corona moeten wij ze echt wel duidelijk op hun verantwoordelijkheden aanspreken en de 1,5 meter e.a. regels. Want ook zij hebben gezinnen  en familieleden.

Wat een issue kan zijn is dat mensen het beeld wat ze hebben, wat in hun zelf zit, op die mannen projecteren. Maar dan zijn niet de mannen het probleem. Een buitenstaander ziet een beeld. ‘’ die angst zit in jou’’ waren de treffende woorden waarmee Mevr Pinas het gesprek afsloot.

videoverslag: https://youtu.be/KZvQhXS7xXQ 

Meer over het Kmidden cocratie traject?  Zie www.1104enzo.nl/kmiddencocreatie , www.amsterdam.nl/kbuurt en op social media #kmiddencocreatie of op Youtube op playlist KmiddenCocreatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *